Tarkvarafirma sattus PERHi juhtide kohtuprotsessi käigus kriminaaluurimise alla

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Eesti regionaalhaigla endine juht Tõnis Allik (paremalt) ja endine IT-juht Marko Kilk tänavu 10. aprillil Harju maakohtus.
Põhja-Eesti regionaalhaigla endine juht Tõnis Allik (paremalt) ja endine IT-juht Marko Kilk tänavu 10. aprillil Harju maakohtus. Foto: Sander Ilvest

Riigiprokuratuur otsustas kohtuprotsessi käigus muuta Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) juhtidele esitatud süüdistust, haigla endine juht Tõnis Allik ja IT-juht Marko Kilk pääsesid kelmusesüüdistusest, ent said süüdistuse korduvas pistise võtmises, mis on toime pandud grupi poolt. Kriminaaluurimise alla sattus aga seni kannatanu rollis olnud tarkvarafirma Helmes ja viimase nõukogu liige Andres Kukk.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus teatas eile Harju maakohtus, et olles süüdistajana kohtuliku uurimise käigus ära kuulanud ASi Helmes esindajad, sealhulgas ettevõtte juhi Jaan Pillesaare ja nõukogu liikme Kuke, samuti reisikorraldaja, Alliku ja Kilgi ütlused, on tal tekkinud kahtlus, kas Helmese huvides tegutsenud Kukk oli PERHi juhtide puhkusereiside arvete koostamisel eksitusse viidud.

Evestus märkis, et kuna Kukk ei osanud oma tunnistuses öelda, kuidas teda eksitati, ja kelmuse kuriteokoosseis eeldab teise isiku eksitusse viimist, siis tuleb võimalikud kahtlused kelmuse toimepanemise suhtes lugeda süüdistatavate kasuks ja seda süüdistust muuta.

Allik ja Kilk ütlesid oma tunnistustes, et kolm puhkusereisi, mille maksis kinni Helmes nende väitel vastutasuna tehtud töö eest, millest PERH küll midagi ei teadnud, olid kooskõlastatud Helmese esindaja Kukega.

Evestus selgitas, et Allik ja Kilk olid valinud ühiselt ja kooskõlastatult välja puhkusereisid ning seejuures nõustunud sellega, et reiside eest tasub Helmes. Tema sõnul on alust ette heita seda, et kui valearved olid koostatud, edastas Kukk need Helmese raamatupidamisele, kes arved tasus.

Seega nõustus Allik prokuratuuri süüdistuse järgi korduvalt vastu võtma pistist.

Prokuratuur alustas eile kriminaalmenetlust. Kukke kahtlustatakse korduvas pistise andmises (alates 1. jaanuarist 2015 kvalifitseeritakse seda altkäemaksu andmisena ametiisikule vastutasuna temapoolse ametiseisundi kasutamise eest – L. V.). Helmesele kui juriidilisele isikule on esitatud kahtlustus korduvas pistise andmises.

Menetlus on suunatud keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroosse. Asja ei  lahendata samas kohtumenetluses.

Alliku süüdistuse teist episoodi, mis puudutab pistise võtmist ettevõttelt P. Dussmann Eesti OÜ, kes lennutas PERHi juhi ja toitlustusjuhi Saksamaale Oktoberfestile, võib riigiprokurör Evestuse hinnangul pidada samalaadseks kui suhtlus Helmesega.

Seega muudeti Alliku süüdistust ning ta sai Helmese makstud puhkusereiside eest süüdistuse korduvas pistise võtmises grupi poolt. Ka varem kelmuses süüdistatud Kilgi süüdistust muudeti; nüüd on see korduv pistise võtmine grupi poolt. Süüdistus omastamises, mille mehed said selle eest, et reisil käisid ka nende elukaaslased ja reisi eest tasus PERH, jäi samaks.

Süüdistaja ja kaitsja olid ühel seisukohal, et kohtupraktikas ei saa Helmes enam kriminaalasjas olla kannatanu ega nõuda kelmuse eest tsiviilhagi, kuna kelmust muudetud süüdistuse järgi toime pandud ei ole.

Alliku ja Kilgi kaitsja Margus Kurm palus uue süüdistusega tutvumiseks nädalast vaheaega. «Ma leian, et kannatanuid selles protsessis edaspidi olla ei saa ja kannatanu esindaja selles protsessis jätkata ei saa,» lisas ta.

Helmese esindaja ütles kohtusaalis, et nemad ei saa paraku otsustada, kas jätkavad selles protsessis kannatanuna või mitte.

Lisalugu

Algne süüdistus haiglajuhtidele

Riigiprokuratuur saatis mullu septembris kohtusse kriminaalasja, milles süüdistas Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) endist juhti Tõnis Allikut, haigla toitlustusjuhti Anu Vähit ja IT-juhti Marko Kilki kuritegudes. Peale nende said süüdistuse toitlustusteenuse pakkujast osaühing juriidilise isikuna ja selle äriettevõtte tegevjuht.

Süüdistuse järgi võttis endine PERHi juhatuse esimees Allik korduvalt altkäemaksu ning palkas vastutasuna aastate jooksul raviasutuse toitlustajaks samuti süüdistuse saanud osaühingu.

Süüdistuse järgi sõlmis raviasutus mitu korda riigihanke tulemusel lepingu süüdistuse saanud osaühinguga. Vastutasuks sai PERHi juht mitu korda käia äriettevõtte kulul Saksamaal Oktoberfestil.

Altkäemaksu võtmises süüdistatakse ka PERHi toitlustusjuhti, kes tegutses toitlustaja leidmise hankel eduka osalemise tagamiseks äriühingu huvidest lähtudes.

Peale selle süüdistab prokuratuur PERHi endist juhti ning IT-juhti kelmuses ja omastamises. Süüdistuse järgi käisid süüdistuse saanud isikud PERHile infosüsteemide arendustöid teinud äriühingu kulul ja selle teadmata peale lubatud tööreiside ka koos pereliikmetega puhkusereisidel. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles