Laaneots: Venemaa näitas paraadiga oma huvisid Arktikas (9)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arktilisse kaitsevärvusesse värvitud õhutõrjeüsteemid Pantsir-SA Moskvas võidupüha paraadil.
Arktilisse kaitsevärvusesse värvitud õhutõrjeüsteemid Pantsir-SA Moskvas võidupüha paraadil. Foto: Sergei Karpuhhin / Reuters / Scanpix

Kaitseväe endise juhataja, erukindral Ants Laaneotsa sõnul demonstreeris Venemaa täna Moskvas võidupüha paraadil oma huvisid Arktikas, kuna esmakordselt oli paraadil väljas arktilistes värvides sõjatehnika.

«Paraadilt hakkas silma valget värvi mustade laikudega sõjatehnika, mis oli disainitud spetsiaalselt arktilistes oludes tegutsemiseks. Paraadil oli näha õhutõrjeraketikomplekse TOR-M2 TT ja lähimaa õhutõrjekomplekse Pantsir-SA, mis on Arktika olude jaoks kohaldatud,» ütles riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Laaneots Postimehele.

Õhutõrjeraketikompleksid TOR-M2 TT. Foto: Vladimir Astapkovitš / Sputnik / Scanpix.
Õhutõrjeraketikompleksid TOR-M2 TT. Foto: Vladimir Astapkovitš / Sputnik / Scanpix. Foto: Vladimir Astapkovich/Sputnik

Erukindrali sõnul ei ole arktilistes värvides sõjatehnikat Moskvasse võidupüha paraadile kunagi varem toodud ja sellega saatis Venemaa maailmale sõnumi, et pöörab suurt tähelepanu oma sõjalisele kohalolekule Arktikas.

«Venemaa on Arktikas loomas armeekorpust, millesse lähevad kõik maismaaüksused Koola poolsaarel ja Murmanski kandis. Nad võtavad asja tõsiselt, kuna Arktikas on suured nafta- ja gaasivarud ja Venemaa odavad maardlad hakkavad ammenduma. Venemaa on mitu korda kinnitanud, et tal on Põhja-Jäämeres strateegilised huvid. Selles piirkonnas on huvid ka Norral, Taanil, Kanadal ja Ameerika Ühendriikidel. Need on jaotamata territooriumid, mille üle käib vaidlus ning mõjualad peab kinnitama ÜRO,» rääkis Laaneots.

Lennukite ülelennu ärajäämine tekitab küsimusi

Laaneotsa sõnul jäi tal paraadi jälgides silma, et ära jäi õhujõudude ülelend Punasest väljakust. Kremli pressiülem Dmitri Peskov selgitas seda tiheda pilvkattega, mis ulatus 150 meetri kõrgusele maapinnast. Laaneotsa sõnul käisid eelmisel nädalal intensiivsed lennuväe treeningud ning meedias võis näha plaane, kuidas Punasest väljakust lendab üle sadakond lennumasinat ja ajalehtedes ilmus graafikuid, milline saab olema lennukite formatsioon paraadi ajal.

Erukindral peab arusaamatuks, miks ei kasutatud seekord pilvede laialiajamiseks lennukeid. Venemaal on selleks neli spetsiaalselt kohandatud transpordilennukit, mis pihustavad pilvedesse hõbedaoksiidi, et need hajutada. Aastatel 2002-2006 Venemaal Eesti kaitseatašeena tegutsenud Laaneots meenutas, et sel ajal kasutati pilvede laialiajamist ning võidupüha paraadi ajal paistis Moskva kesklinna kohal alati päike.

Paraadil näidati kõige uuemat sõjatehnikat

Laaneots märkis, et võidupüha paraad oli hästi ette valmistatud - nagu alati - ja sellel näidati kõige uuemat sõjatehnikat. Venemaa andmetel osales paraadil 10 000 sõjaväelast ja 114 ühikut tehnikat.

Tankid T-14 Armata võidupüha paraadil. Foto: Sergei Karpuhhin / Reuters / Scanpix
Tankid T-14 Armata võidupüha paraadil. Foto: Sergei Karpuhhin / Reuters / Scanpix Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

Seekord sai taas näha kõige uuemaid tanke T-14 Armata, mis erinevalt eelmise aasta paraadist sõitsid korralikult ja ei hakanud suitsu välja ajama. Paraadil oli näha ka moderniseeritud tanke T-90. Näidati pikamaa õhutõrjeraketikomplekse S-400 Triumf, mis on seda tüüpi relvastuse viimane modifikatsioon. Samuti olid välja toodud kontinentidevahelised ballistilised raketid Jars RS-24, mis on Laaneotsa sõnul Venemaa strateegilise relvastuse viimane sõna.

Kontinentidevahelised ballistilised raketid Jars RS-24. Foto: Maksim Šemetov / Reuters / Scanpix.
Kontinentidevahelised ballistilised raketid Jars RS-24. Foto: Maksim Šemetov / Reuters / Scanpix. Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS

Samuti sõitsid üle Punase väljaku taktikalised raketisüsteemid Iskander-M. «Venemaa ametlikel andmetel on Iskanderi raketisüsteemide laskekaugus 500 kilomeetrit, aga lääs kahtlustab, et tegelikult ulatub laskekaugus 700 kilomeetrini ja need raketid võivad kanda ka tuumalõhkepead,» ütles Laaneots.

Taktikalised raketisüsteemid Iskander-M. Foto: Aleksandr Zemilianitšenko / AP / Scanpix.
Taktikalised raketisüsteemid Iskander-M. Foto: Aleksandr Zemilianitšenko / AP / Scanpix. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Ta lisas, et õhutõrjevahendeid oli paraadil päris palju, sealhulgas keskmaa õhutõrjeraketikompleksid Buk-M2 ehk samad süsteemid, millega lasti 2014. aastal Ida-Ukraina kohal alla Malaisia reisilennuk.

Raketisüsteem Buk-M2 Moskvas võidupüha paraadil. Foto: Maksim Šemetov / Reuters / Scanpix.
Raketisüsteem Buk-M2 Moskvas võidupüha paraadil. Foto: Maksim Šemetov / Reuters / Scanpix. Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS

Erukindral märkis, et suur osa paraadil osalenud tehnikast on kasutusel olnud juba ammu, kuid tehnikat on moderniseeritud. Näiteks olid paraadil ka jalaväe lahingumasinad BMP-3, mida on moderniseeritud ja mida võib pidada Vene maavägede relvastuse viimaseks sõnaks.

Putini kõne üllatusi ei pakkunud

Laaneotsa sõnul ei olnud Venemaa presidendi Vladimir Putini kõnes midagi uut või üllatavat, kuna see oli tüüpiliselt paatoslik ja kõrgelennuline ning selle põhisõnum oli, et Venemaa oli Euroopa päästja ja heategija, vabastades ta Natsi-Saksamaast.

«Seda ta muidugi ei meenutanud, et natside purustamisele järgnesid Stalini repressioonid ja GULAG. Ta ei meenutanud, et nõukogude elanikud olid sisuliselt orjastatud. Enamusel polnud isegi passi ja neil ei olnud õigust oma kodukülast või väikelinnast välja sõita. Mina mäletan neid aegu veel 1950. aastatest, kui ma olin väike poiss,» rääkis Laaneots.

Putin rääkis ka sellest, et pole ega saa kunagi olema jõudu, kes oleks võimeline alistama Vene Föderatsiooni ja rahva. «See on jälle selline laul, justkui kavatseks keegi Venemaad alistada,» nentis Laaneots.

Paraadiks valmistumine algab juba mitu kuud varem

Laaneots märkis, et võidupüha paraadiks valmistumine algab juba mitu kuud varem. Maaväe üksused harjutavad paraadil marssimist kõigepealt oma paiknemiskohas, kuid viimase kuu veedavad nad Moskvas, et kokku harjutada.

Moskvas on 1920. aastatest pärinev vana lennuväli, mis ehitati linna serva, kuid linn on laienenud. Kesklennuvälja nime kandev ala asub praegu sisuliselt linna sees ning seal maanduvad vaid väikelennukid. Sellele lennuväljale on joonistatud täpne Punase väljaku koopia ning seal harjutavad sõjaväelased paraadiks.

Paraadi peaproov tehakse päev enne 9. maid Punasel väljakul.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles