Suur intervjuu! Matti Maasikas: Eestil pole luksust lasta ajaloo lõpu jalgrattal jalg sirgu (1)

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Maasikas.
Matti Maasikas. Foto: Tairo Lutter

Tema kabinetiuksel peaks olema silt «Euroopa Liidu advokaat Matti Maasikas». Ta kaitseb euroliitu sama kirglikult, kui vastased seda purustada soovivad. Nüüd jookseb Maasikas oma pikimat maratoni – olles üks Eesti Euroopa Liidu eesistumise vedureid. Järgmise poolaasta arutelud, läbirääkimised ja võimalikud kokkulepped, kui eesistuja laual on Eesti lipp, mõjutavad poolt miljardit eurooplast.

Pühapäeva õhtul telerit jälgisite, ekraanil Pariis? Mida ütlete: palju õnne, president Macron; palju õnne, Euroopa? Meie võit, avatud ja demokraatliku maailma võit? Liberté, Égalité, Fraternité?

Pisut kergem on, aga ainult pisut. President Macronil tuleb oma reformikavale saada ka Prantsuse parlamendi toetus ja Euroopa reformidele Euroopa Liidu toetus. Mõlemad on rasked ülesanded.

Kuidas te seletaksite näiteks Tihemetsa alevisaunas meestele, mis on Eesti eesistumine?

Vastutus terve kontinendi eest. Töö terve Euroopa heaks. Natuke tagasiandmist kõige selle hea eest, mida me saanud oleme. Peame poole aasta jooksul juhtima kõiki ELi olulisi koosolekuid, arutelusid, läbirääkimisi. Suurepärane, kui need viiksid kokkulepeteni. Palju inimesi Euroopast tuleb Eestisse käima, tore. Nemad saavad meid näha ja meie neid. See on Eesti rahvusvaheline küpsuseksam. See on kõige keerulisem rahvusvaheline ülesanne, mis meil uuel iseseisvusajal ette on tulnud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles