Mida teha, kui lapsevanem eelistaks linna määratud koolile midagi muud?

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese klassi lapsed. Illustreeriv foto.
Esimese klassi lapsed. Illustreeriv foto. Foto: Madis Sinivee / Pärnu Postimees

Möödunud nädalal alustas Tallinna haridusamet lapsevanemate teavitamist elukohajärgse kooli määramisest neile lastele, kes sel sügisel kooliteed alustavad. Mõnel juhul aga ei pruugi teade määratud koolist olla selline, nagu lapsevanem ootas või lootis.

Näide: laps on juba mõnda aega käinud ühe gümnaasiumi juures tegutsevas eelkoolis. Ta on selle kooliga harjunud, ta tunneb end seal hästi ja seal on tema sõbrad-sõbrannad. Nüüd aga sai lapsevanem teate, et laps ei jäägi samasse kooli esimesse klassi. Nimelt määrati laps samas piirkonnas ühte teise kooli, sest see kool on kodule umbes sadakond meetrit lähemal.

Konkreetne näide puudutab Nõmme gümnaasiumi eelkoolis käinud last, kellele linn määras kooliks hoopis Pääsküla gümnaasiumi. Mis võimalused üldse on lapsevanemal, kes eelistaks oma lapsele mõnda teist kooli?

Kui rääkida alusharidusest üldse, siis seaduse kohaselt saab laps seda omandada kas lasteasutuses või kodus. Kui vanemad soovivad enne kooliminekut tutvustada oma lapsele eesseisvat koolielu, võib lapse panna eelkooli.

Eelkoolid tegutsevad koolide, erakoolide, huvikoolide juures ja mujal ning on tasulised. Mõistagi pole eelkoolis õppimine lastele kohustuslik. «Eelkoolis õppimine on abiks kooliks ettevalmistusel, kuid ei taga õppekohta ühes või teises koolis,» märkis Tallinna haridusameti kommunikatsioonispetsialist Leini Jürisaar.

«Elukohajärgse kooli määramise aluseks on tulenevalt põhikooli- ja gümnaasiumiseadusest ja Tallinnas kehtivast korrast esmajärjekorras õpilase elukoha lähedus koolile ja ühe pere laste õppimine samas koolis. Võimalusel arvestatakse vanemate soove,» selgitas Jürisaar.

Kui pere ei soovi tõepoolest vastu võtta kohta lapsele määratud elukohajärgses koolis, saab lapsevanem ise sobivama kooli otsida. Taolisel juhul on eelduseks, et selle kooli esimeses klassis on ka vaba koht. Selleks peabki lapsevanem kohataotlusega ise kooli poole pöörduma.

Koolikohta linna määratud koolis saab kinnitada 10. juunini. Koha kinnitamine on väga oluline, sest muidu muutub vastuvõtmata koht vabaks. Pärast 11. juunit võivad koolid õpilasi vabadele kohtadele vastu võtta kooli vastuvõtukorra alusel.

«Haridusamet soovitab siiski pakutud koht vastu võtta, sest see annab perele kindlustunde ajaks, kui uut koolikohta otsitakse,» sõnas Jürisaar.

Tänavu esitas eKoolis taotluse oma laps Tallinnas esimesse klassi panna kokku 3496 lapsevanemat. Taotlust ei esitatud 498 lapse kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles