Psüühikahäirete ravimiseks ei piisa vaid rohtudest

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimite kombineerimist või asendamist psühhoteraapiaga tuleb psüühikahäirete ravis ette üha sagedamini.
Ravimite kombineerimist või asendamist psühhoteraapiaga tuleb psüühikahäirete ravis ette üha sagedamini. Foto: SCANPIX

Kliiniline psühholoog ja psühhoterapeut Katri-Evelin Kalaus kirjutas ajalehes Meditsiiniuudised, et sageli ei piisa ainult ravimitest, et psüühika- ja käitumishäirete ravis oodatud ja ajas püsivat tulemust saavutada.


Ravimite kombineerimist või üldse asendamist psühhoteraapiaga tuleb nimetatud häirete ravis üha sagedamini ette.

«Ravijuhised soovitavad tõenduspõhise psühhoteraapia meetodeid psüühika- ja käitumishäirete korral väga olulise ning kergete ja mõõdukate seisundite puhul sageli esimese ravivalikuna. Samas pole olemas ühtki psühhoteraapiameetodit, mis oleks efektiivne kõigi häirete ravis. Meetod on tulemuslik siis, kui tema tõhusust on konkreetse psüühika- ja käitumishäire ravis kontrollitud teadusuuringutega tõestatud,» selgitas Kalaus.

«Tõenduspõhine praktika psühhoteraapias tähendab patsiendi vajaduste ja parima teadusliku kliinilise kogemuse integreerimist ehk ravimeetodi valikul konkreetse häirega tegelemiseks ühendatakse individuaalne kliiniline sekkumine parima võimaliku teadmisega süstemaatilistest ülevaadetest,» lisas ta.

Teaduslikult tõestatud efektiivsusega psühhoteraapiaviise kasutatakse nii depressiooni (nt käitumuslik, interpersonaalne ja kognitiivne teraapia), erinevate ärevushäirete kui ka söömishäirete ravis.

Tõendatud psühhoteraapiameetodite kasutamine ravitöös levib ka Eestis. Sagenenud on psühhoteraapiasse suunamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles