Maaklerilt kohtus lüüa saanud Eliste: see oli väljapressimine

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Eliste (paremal) ja tema kaitsja, vandeadvokaat Aadu Luberg täna hommikul kohtumajas.
Mati Eliste (paremal) ja tema kaitsja, vandeadvokaat Aadu Luberg täna hommikul kohtumajas. Foto: Liis Treimann

Tallinna linnavolikogu endine liige ja Pirita linnaosa halduskogu esimees Mati Eliste lubas edasi kaevata Harju maakohtu eilse otsuse, mille järgi andis kohus Eliste ja kinnisvaramaakleri Aili Asavi võlavaidluses õiguse viimasele.
 

Eliste sõnul oli vaidlusaluse 100 000 krooni näol tegelikult tegemist sponsorrahaga tema juhitud laulu- ja tantsustuudiole Mariel, Asavi tõlgendas seda aga laenuna ning nõudis raha tagasi.

Kohtuotsuse järgi peab Eliste tasuma Asavile võla põhiosa 6391,16 eurot ning viiviseid 681,63 eurot. Kohus mõistis Elistelt välja ka Asavi kasuks viiviseid 0,0219 protsenti põhivõlgnevuselt alates teisipäevast kuni põhinõude täitmiseni.

Elistel on Tallinna ringkonnakohtusse edasi kaebamiseks aega 30 päeva.

«See oli selge väljapressimine, kui Asavi nõudis minult tagasi sponsorraha, mille kandis üle Vassili Galaganov,» ütles Eliste Postimees.ee`le. «Kõik toimus vahetult enne 2009. aasta kohalikke valimisi, kui Asavi tahtis minult allkirja lepingule, et maksan raha tagasi. Samal ajal seisis tema kõrval turske mees ning väljas kohviku akna all oli tumedate klaasidega auto. Mul ei jäänud muud üle, kui alla kirjutada, sest muidu oleks tulnud palju pahandusi ka Reformierakonnale ja mulle endale. Maksta ma aga ei kavatsenud.»

Eliste lisas, et ta ei saa kuidagi kohtuotsusega nõustuda, sest ta ei ole Asavilt raha laenanud.

21. märtsil Harju maakohtus alanud kriminaalprotsessis süüdistas prokurör Kadri Väling Elistet mõjuvõimuga kauplemises ja korruptiivse tulu saamises. Eliste end süüdi ei tunnistanud.

Süüdistuse järgi olevat Eliste saanud kahel korral, 3. novembril 2008 ning 31. märtsil 2009 Pirita linnaosas asuva Paju 7 kinnistu omanikult Vassili Galaganovilt ja kinnisvaramaakler Aili Asavilt seadusega keelatud korruptiivset tulu Eliste juhitud laulu- ja tantsustuudio Mariel arvele. Summa oli kokku 111 000 krooni ehk natuke rohkem kui 7000 eurot. Raha oli mõeldud selleks, et Eliste teeks oma mõjuvõimu kasutatdes Paju 7 detailplaneeringu menetlemisel põhjendamatuid toiminguid.

Eliste kaitsja vandeadvokaat Aadu Lubergi sõnul ei ole süüdistuses millegagi tõendatud, et Marieli arvele laekunud raha on vastutasu millegi eest.

Eliste kriminaalasja kohtuistung jätkub järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles