Ida-Viru vallad andsid valitsusele üksmeelse korvi (2)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

«Tahaks hirmsasti sinna lõppu ka midagi krõbedat lisada,» ütles Mäetaguse vallavolikogu liige Andrus Aamer vahetult enne hääletamist selle otsuse kohta, millega lükati tagasi valitsuse ettepanek moodustada Ida-Viru kaheksast vallast ühine omavalitsus.

Otsusesse ebasündsaid sõnu kirja ei saanud, kuid nii nagu üleeile Tudulinna, andsid eile ka Alajõe, Mäetaguse ja Iisaku volikogu üksmeelse «ei» valitsuse plaanile, kirjutab Põhjarannik. Kõik neli volikogu lisasid otsusele ka ühesuguse põhjaliku 16-leheküljelise põhjenduse, milles jõutakse järeldusele, et ükski sundliitmise eeldustest ei ole täidetud.

Muu hulgas märgitakse, et valitsuse 15. veebruari ettepaneku seletuskirjas puuduvad igasugused põhjendused, miks oleks kaheksa omavalitsuse liitmine ajalooliselt põhjendatud ning  mil moel oleks sundliitmisel positiivne mõju nende omavalitsuste elanike elutingimustele.

Samuti tuuakse esile, et 98 protsenti rahvahääletustel osalenud praegustest Alajõe, Iisaku, Tudulinna ja Mäetaguse valla elanikest oli hiidvalla loomise vastu. Samas tõdetakse,  et valitsuse plaani teostumisel kannatab suure tõenäosusega teenuste osutamise ja juhtimise kvaliteet väga suurte vahemaade tõttu.

Iisaku vallavolikogu esimees Priit Palmet sõnas, et loodetavasti valitsus siiski taganeb oma 15. veebruari hullumeelsest ettepanekust. «Oluline on, et ükski kaheksast vallast ei ole sellise ebaloomuliku suurvallaga ühinemisega nõus,» märkis ta, lisades, et juhul kui valitsus jääb endale kindlaks, kavatseb Iisaku minna kohtusse.

Pikemalt loe Põhjarannikust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles