Arvevabriku tegelased mõisteti tingimisi vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arved
Arved Foto: Elmo Riig / Sakala

Harju maakohus tunnistas neli meest süüdi varifirmade kaudu fiktiivsete arvete koostamises ning mõistis neile karistuseks tingimisi vangistused.

Arvevabriku eestvedajale Andres Pakile mõistis kohus liitkaristuseks 4 aastat ja 11 kuud vangistust tingimisi 3 aasta ja 6 kuu pikkuse katseajaga. Temalt konfiskeeritakse süüteoga saadud vara summas 160 000 krooni (10 225 eurot), millest osa on juba arestitud ning osa (99 584 krooni) tuleb tal tasuda riigituludesse kahe aasta jooksul.

Paki kaassüüdlasele Margus Sulgerile mõistis kohus karistuseks 8-kuulise vangistuse tingimisi 18-kuulise katseajaga kontrollinõuetele allutamisega. Aivo Järvetile mõisteti 1 aasta ja 4 kuu pikkune tingimisi vangistus 18-kuulise katseajaga ning Aivar Helmarile 12-kuuline tingimisi vangistus 3-aastase katseajaga. Samuti mõisteti kõigilt meestelt välja kohtumenetluse kulud, see tähendab, et neil tuleb riigituludesse tasuda sundraha ning kaitsjatasud.

Süüdistuse järgi aitas Andres Pak koos Aivo Järveti, Aivar Helmari ja Margus Sulgeriga sellele kaasa, et OÜ Fixtony Arendus sai esitada ettevõtte maksudeklaratsioonis valeandmeid. Mehed lõid selleks mitu variettevõtet ja kirjutasid välja fiktiivseid arveid.

Fixtony Arendus kajastas ajavahemikul juulist 2006 kuni august 2007 oma raamatupidamises nelja firma - OÜ RVJ Consult, RVJ Kontor, Parsell Grupp ja Airtower OÜ esitatud kokku 13 fiktiivset arvet, mistõttu jäi riigile käibemaksu laekumata kokku 981 610 krooni (62 736 eurot).

Samuti süüdistati Andres Paki suures ulatuses rahapesus, sest ta kasutas 2006.-2007. aastal organiseeritud variettevõtteid fiktiivsete arvete väljastamiseks mitmetele tegutsevatele ettevõtetele. Nii kandsid mitmed tegutsevad ettevõtted (Sh Estras K& V ning Fixtony Arendus) nende variettevõtete arveldusarvetele kokku 103 617 377 krooni, mille Andres Pak pärast ülekande tegemist välja võttis ning ettevõtetele sularahas tagastas pärast sellelt oma vahendustasu (1,5-7 protsendi) maha võtmist. Lisaks süüdistati Paki võltsitud dokumendi kasutamises.

Kokkuleppemenetluses nõustusid mehed esitatud süüdistustega ning jõudsid kokkuleppele prokuröri nõutavas karistuses. Kohtuistungil tunnistasid nad end kuritegude toimepanemises täielikult süüdi ja nõustusid sõlmitud kokkuleppega.

Kohtuotsusele võib kokkuleppemenetlust reguleerivate sätete rikkumise korral esitada 15 päeva jooksul apellatsiooni, millest teatatakse otsuse teinud kohtule kirjalikult 7 päeva jooksul alates kohtuotsuse kuulutamisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles