Tagasi eelmisse kümnendisse: NATO arutab Afganistani lisavägede saatmist (3)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
10. aprill USAs Doveri õhuväebaasis: sõdurid suunduvad vastu kaks päeva varem Nangaharis langenud eriüksuslase Mark De Alencari surnukeha toonud lennukile.
10. aprill USAs Doveri õhuväebaasis: sõdurid suunduvad vastu kaks päeva varem Nangaharis langenud eriüksuslase Mark De Alencari surnukeha toonud lennukile. Foto: Cliff Owen / AP / Scanpix

Meil on mõni tuhat puudu, kurtis Afganistanis teenivaid NATO ja USA vägesid juhtiv kindral John W. Nicholson veebruaris kodumaa senatile sõdurite nappust. Nüüd paistab, et kindralile saadetakse vajaminevad sõdurid.

Käes on aeg, kus kindralite ja terrorismiekspertide hoiatused sunnivad president Donald Trumpi vaagima sama küsimust, mis on seisnud tema kahe eelkäija – George W. Bushi ja Barack Obama ees. Mida teha mitte ainult humanitaarorganisatsioonide statistika päramikus seisva, vaid ka tasapisi taas rahvusvaheliseks ohuks muutuva Afganistaniga?

Kuigi 2014. aasta lõpus kuulutasid nii NATO kui Ühendriigid võitlusmissiooni seal lõppenuks ja tõid suurema osa vägedest koju, pole sõda siiski lõppenud. Mullu langes võitluses valitsusvastastega umbes 7000 Afganistani armee sõdurit ja ligi 11 500 tsiviilisikut sai ÜRO andmeil kas surma või viga.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles