EKV ajateenija poseeris 9. mail kaitseväe vormis Georgi lindiga (11)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georgi lint.
Georgi lint. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

9. mail, kui Venemaa tähistab teatavasti võitu Saksamaa üle II maailmasõjas, postitas Eesti kaitseväe ajateenija sotsiaalmeediasse foto, millel poseerib kaitseväe vormi kandes Georgi lindiga.

Kaitsevägi kinnitas, et seesugune vahejuhtum tõepoolest aset leidis, kuid selgitas, et tänaseks on pilt eemaldatud ning ajateenijaga sel teemal ka vesteldud. «Ajateenijaga on räägitud ja ta on vormikandmise eeskirja rikkumisest aru saanud,» kommenteeris leitnant Kristel Maasikmets.

Ta lisas, et noormehele tutvustati Georgi lindi ajaloolist tähendust, mida ta varem ei teadnud ning ajateenija nõustus, et kaitsevägi ja Georgi lint ei käi kokku.

Georgi lindi liikumine nii, nagu me seda praegusel kujul tunneme, sai alguse Venemaal 2005. aasta võidupäeval. Aasta hiljem kuulutati see aktsioon juba ülemaailmseks, et kaasata venelasi ka väljaspool Venemaad. Seetõttu levitatakse piiride taha suurtes kogustes oranžikas-musti linte.

Ametlikult peaks lint sümboliseerima saavutatud võitu ning langenute mälestamist, kuid tegelikuks tagamõtteks peetakse venelaste kaasamist Venemaa ametlikku ideoloogiasse.

Hüppeliselt kasvas Georgi lindi populaarsus 2007. aasta pronksirahutuste ajal, milles oli väga suur osa liikumisel «Öine vahtkond».

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles