Eesti hakkab maksma olümpiavõitjatele suuremat toetust

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erika Salumäe: tammepärjaga vastuvõtt kodumaal pärast olümpiavõitu Barcelonas.
Erika Salumäe: tammepärjaga vastuvõtt kodumaal pärast olümpiavõitu Barcelonas. Foto: Eesti Spordimuuseum

Valitsus toetas täna suuredada olümpiavõitjate toetuse praeguselt 650 eurolt keskmise palgani, toetust saab üheksa olümpiavõitjat ja üks paraolümpiamängude võitja.

Spordiseaduse muutmise eelnõu esitas 16 riigikogu Reformierakonna ja Vabaerakonna saadikut, kes tõstaksid olümpiavõitja toetuse 1,3-kordse keskmise palgani. Valitsus siiski nii suurt tõusu ei toetanud ja tegi ettepaneku siduda olümpiasangarite toetus ühekordse keskmise palgaga.

Peaminister Jüri Ratas ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et tänane otsus näitab valitsuse valmidust toetada ka opositsiooni ettepanekuid ja hea idee ei jää toetamata vaid seepärast, et selle esitasid niiöelda valesse erakonda kuuluvad inimesed. Valitsus kavatseb näha olümpiavõitja toetuse suurendamiseks näha ette raha järgmise aasta riigieelarves, leida tuleb selleks üle 100 000 euro.

Reformierakonna ja Vabaerakonna saadikute eelnõu järgi tõuseb olümpiavõitjate toetus 1,3 keskmise palgani ja paraolümpiamängude võitja saab 0,65-kordse keskmise palga.

Kultuuriminister Indrek Saare sõnul ei nõustunud valitsus sellega, et tavaolümpia- ja paraolümpiavõitjatel niimoodi vahet tehakse ja mõlemaid tuleb kohalda võrdselt. Seetõttu toetas valitsus toetuse tõstmist võrdselt ühe keskmise kuupalgani. Eelmise aasta neljandas kvartalis oli Eesti keskmine kuupalk 1182 eurot.

Olümpiavõitjad saavad taotleda toetust kümme aastat enne vanaduspensioniea saabumist, samuti osalise või puuduva töövõime alusel.

Kehtiva spordiseaduse kohaselt kehtestatakse toetuse määr igaks aastaks riigieelarve seadusega. 2017. aastal on toetuse määr 650 eurot. Toetust määratakse ja makstakse inimesele, kes on Eesti kodanik ning on saavutanud olümpiahartas sätestatud olümpiaspordialal või paraolümpiamängude programmi kuuluval spordialal olümpiavõidu, esindades Eesti Vabariiki.

Toetust saavad üheksa olümpiavõitjat ja üks paraolümpiamängude võitja

Suusataja Alevtina Koltšina, tõstja Jaan Talts, vehkleja Svetlana Lozovaja, kõrgushüppaja Jüri Tarmak, kolmikhüppaja Jaak Uudmäe, jalgrattur Aavo Pikkuus, veepallur Mait Riisman, ujuja Ivar Stukolkin ja trekirattur Erika Salumäe. Paraolümpiavõitjatest saab toetust jooksja Annely Ojastu.

Olümpiamängudel kuldmedali võitnud korvpallur Tiit Sokk, kümnevõistleja Erki Nool, suusatajad Andrus Veerpalu ja Kristina Šmigun-Vähi ning ketaheitja Gerd Kanter on olümpiavõitja toetuse saamiseks veel liiga noored.

Toetuse saamiseks ei ole piisavalt vanaks saanud ka paraolümpiamängudel ujumises kuldmedali võitnud Marge Kõrkjas ja odaviske kullavõitja Sirly Tiik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles