Muuseum tahab püsti panna kolhoosiaegse kortermaja (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omal ajal maal väga hinnatud kortermajad seisavad nüüd tühjana
Omal ajal maal väga hinnatud kortermajad seisavad nüüd tühjana Foto: Toni Läänsalu / Postimees

Kui seni näevad külastajad Tallinnas asunud vabaõhumuuseumis peamiselt rehielamuid, siis oma 60. sünnipäevaks soovib muuseum püsti panna nö kolhoosiajast pärit kortermaja.

«Nõukogudeaegse kortermaja ehitamisega jõuab vabaõhumuuseumi püsiekspositsioon uude ajastusse. Tüüpprojekti järgi rajatav 4-korteriline elamu koos juurdekuuluva sauna, garaaži, kuuri ning õuealaga annab läbilõike Eesti maaelu muutumisest 1960. aastatest tänapäevani,» rääkis vabaõhumuuseumi direktor Merike Lang. Selles majas on plaanis näidata eri ajastutest pärit kortereid.

«Tahame sinna sisse võtta ühe korteri 1990. aastatest, mis olid maaelus pöördelisteks aegadeks. Viimane korter peaks tulema euroremonditud aastast 2016,» selgitas vabaõhumuuseumi juht Merike Lang Vikerraadio hommikusaates. «Me küll võtame hoone lahti ja võtame sealt ära puitosad ja lahtivõetavad osad, aga kivide puhastamine on liialt suur töö,» tõdes Lang.

Muuseumijuhi sõnul pole selliseid nelja korteriga silikaattellistest kortermaju väga palju säilinud, kuid neil on sobiv maja Lõuna-Eestis juba välja vaadatud.

Vabaõhumuuseum taotles EAS-ilt toetust turismiatraktsioonide arendamiseks, aga ei saanud, vahendab ERR uudised raadiouudiseid. Muuseum kogus kolmveerand vajalikust rahast ja sünnipäevakinkide asemel oodatakse nüüd telliseraha nelja korteriga maakortermaja ehitamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles