Eesti keel on ohus ITs ja kõrghariduses

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti õigekeelsussõnaraamat.
Eesti õigekeelsussõnaraamat. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti keeleseisundi värske uuringu järgi on eesti keele staatus tugevam kui kunagi varem, ent IT valdkonnas ja kõrghariduses on keele tulevik siiski ohustatud.

Tartu ülikooli sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskus RAKE koostöös Balti uuringute insituudi ja TÜ eesti ja üldkeeleteaduse instituudi läbiviidud värskest keeleseisundi uuringust selgub, et kuigi eesti keele tugevuse kinnituseks on selle riiklik staatus ja Euroopa Liidu ametliku keele staatus, leidub piirkondi ja valdkondi, kus eesti keele positsioon on haavatavam, näiteks kõrghariduse ja IT valdkonnad, venekeelse enamusega Ida-Virumaa linnad ning väliseesti hargmaised ja väiksemad kogukonnad.

Haridus- ja teadusministeeriumi kinnitusel on Eesti kõrghariduse rahvusvahelistumine vajalik, kuid eesti ja inglise keele vahel tuleb hoida tasakaalu. Rohkem tuleb pöörata tähelepanu üliõpilaste suulisele ja kirjalikule eneseväljendusele. Oskussõnavara läbimõeldud kohandamine on võimalus keelemuutusi juhtida, ilma et teatud erialad ja valdkonnad ingliskeelestuksid ning sestap on oluline jätkuvalt panustada terminitöösse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles