Liibanoni sisejulgeoleku juht: suure tõenäosusega on eestlased viidud Süüriasse

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beirutis julgeolekujõudude valduses olev kaubik, millega rööviti Eesti jalgratturid Liibanonis.
Beirutis julgeolekujõudude valduses olev kaubik, millega rööviti Eesti jalgratturid Liibanonis. Foto: Raigo Pajula

Liibanoni sisejulgeolekujõudude juht, kindralmajor Ashraf Rifi ütles tänasel kohtumisel Postimehe ajakirjanikuga, et praegu puudub kindel info, kas röövitud eestlased on veel Liibanonis või viidud juba Süüriasse.

Pärast kolmetunnist ootamist pääses Postimehe ajakirjanik Mikk Salu täna kindral Rifi jutule, kes sõnas, et suure tõenäosusega on eestlased siiski Süüriasse viidud, ent 100 protsenti kindel ta selles pole.

Kommenteerides täna hommikul meedias levinud väiteid, et eestlased on üle antud teisele röövlite grupile, sõnas Rifi, et röövi taga on üks grupeering, kes tegutseb kahe meeskonnana. Üks meeskond tegeleb röövimisega ning teine rühmitus hoiab neile üle antud röövituid kinni.

Rifi kinnitusel on grupeeringu liider Wael Abbas, keda seni tabatud ei ole. Praegu on endiselt kinni peetud neli inimest, ent julgeolekujõududele on teada kõigi röövijate nimed. Kinnipeetuid hoitakse Beirutis julgeolekujõudude peakorteri lähistel.

Tabatud röövijad kinnitavad, et eestlastega on kõik korras, nad on elus ja terved. Rifi avaldas ka lootust, et eestlaste vabastamiseks käivitatud operatsioon suudetakse väga kiiresti lõpetada, ent ei täpsustanud, mida «väga kiiresti» ajaliselt tähendab.

Eestlasi ja nende röövijaid otsitakse mitmest kohast, mitte üksnes Majdel Anjari külast. Portaali nowlebanon.com teatel otsib Liibanoni armee eestlastest pantvange Baalbeki ja Britali piirkonnas.

Kui tuleb vihje mõne uue asukoha kohta, siis sinna ka siirdutakse. Rifi pressiesindaja kinnitas Postimehele, et otsinguoperatsiooni, kuhu on kaasatud tuhatkond meest, lõpetatud ei ole. Käib pidev otsimine ning kui laekub uut infot, sõdurid ja politseinikud kohe reageerivad.

Seitse eestlast rööviti 23. märtsil Liibanonis Bekaa orus vahetult pärast Süüria-Liibanoni piiri ületamist.

Eile võttis uudisteportaaliga Lebanon Files ühendust rühmitus, kes nimetas end Haraket El Nahda Wal Islah (Taassünni ja Reformi Liikumiseks) ning võttis vastutuse seitsme eestlasest rattaturisti röövimise eest.

Liibanoni julgeolekujõudude teatel sellist rühmitust tegelikult ei eksisteeri ning röövligrupeering mõtles endale selle nime välja.

Postimehe reporterile ja fotograafile näidati täna Beirutis ka kaubikut, millega eestlased rööviti. Masin oli veidi mõlgitud ning täis märke sõrmejälgede võtmisest. Vereplekke või muud taolist, mis viidanuks sellele, et keegi autos viibinutest oleks viga saanud, seal näha polnud.

Välisminister Urmas Paeti sõnul jätkub tihe koostöö nii Liibanoni ametivõimude kui partnerriikide esindajatega Liibanonis röövitud Eesti kodanike leidmiseks. Olulisena tõi ta välja ka näiteks Prantsusmaa toe.

Kuigi Liibanoni sisejulgeolekujuht kindralmajor Ashraf Rifi pidas väga tõenäoliseks, et eestlased on viidud Süüriasse, jätkub Eesti koostöö Liibanoni ning teiste riikide võimudega senisel kujul, kinnitas välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind.

Välisminister Paet on viimastel päevadel olnud ühenduses Prantsuse, Türgi, USA, Suurbritannia, Itaalia, Saksamaa, Norra, Araabia Ühendemiraatide ja Palestiina välisministriga ning Süüria asevälisministriga, et arutada koostööd Eesti kodanike leidmiseks. Samuti on Paet rääkinud sel teemal mitmel korral Euroopa Liidu välispoliitika kõrge esindaja Catherine Ashtoniga.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles