Tagasihoidlik prügikuningas (1)

Risto Berendson
, uuriva toimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Laanjärv
Kaido Laanjärv Foto: Tallinn.ee

Kaks kuud tagasi ootamatult pealinna prügikuningaks tõusnud Kaido Laanjärv pole silmanähtavalt jõukas.

Ta pole ajakirjandusele andnud ainsatki intervjuud. Tema mobiiltelefonile võõrastelt numbritelt võetud kõnedele vastab ta kuidas kunagi. Tema avalik varandus on üpris tagasihoidlik: maatükk Otepääl (kaasomand), Avinurmes ja Padisel. Tema kodust aadressi avalikes andmebaasides pole.

Ometi sai temast kaks kuud tagasi Tallinna prügikuningas. See mees on Kaido Laanjärv. Tema naine Margit tegutseb meedia andmetel Lätis, kus tal on ettevõtteid. Ta kuulub Eesti kaubanduskoja Lätis juhatusse.

Kaido Laanjärv oli varem ka ise seotud Läti ettevõtlusega. 2014. aastast on internetti jäänud üks väheseid jälgi temast, kui ta andis SIA Latakko (Pirelli rehvide maaletooja) Eesti esinduse tegevdirektorina kettaheitja Gerd Kanterile üle Pirelli kalendri.

Veidi rohkem on teada Kaido Laanjärvest kui linnaametnikust. 2000. aastate alguses töötas ta koos Arvo Sarapuu väimehe Margo Tomingasega Tallinna säästva arengu ja planeerimise ametis.

Veel 2013. aastal oli ta ametis abilinnapea Arvo Sarapuule alluva Tallinna keskkonnaameti jäätmehooldeosakonna sektorijuhatajana. Enamik Laanjärve toonastest kolleegidest ja Sarapuu alluvatest on praeguseks jagunenud ametikohtadele, kust kontrollitakse Tallinna prügiahela lülisid.

Prügikuningaks sai Kaido Laanjärv tänu 2014. aastal asutatud ettevõttele Baltic Waste Management (BWM), mille ainuomanik ja juht ta äriregistri andmetel on.

2014. aastal astus BWM suure pauguga Tallinna prügiturule – nende esimene pakkumine (koos Tapa Autobussipargiga) osutus võidukaks. Äriregistri andmetel on Tapa Autobussipark konsultatsiooniettevõte, millel pole töötajaid ega vara.

Ja ehkki BWMi majandusaasta aruanded näitavad 2015. aasta lõpus müügitulu 6600 eurot, hakkas pealtnäha rohiroheline ettevõte järjepanu võitma pealinna prügiveohankeid.

Esimesena võideti konkurentidest oluliselt soodsama pakkumisega kõikide Tallinna süvamahutite (maa-aluste konteinerite) teenindamise ainuõigus 2015. aasta oktoobrist kuni 2020. aastani. Sellest otsast jäi BWM küll hiljuti ilma, sest ettevõttel pole tehnikat sellise teenuse osutamiseks.

2016. aastal võitis BWM ühispakkumine Tapa Autobussipargiga prügiveoõiguse viies Tallinna piirkonnas: Lasnamäel, Nõmmel, Kristiines, vanalinnas ja Haaberstis. Mitmes piirkonnas ei olnud nende pakkumine soodsaim, kuid muutus soodsaimaks, kui linn otsustas, et BWMi konkurendid ei täida hanke nõudeid.

Näiteks diskvalifitseeriti Nõmmel töötanud prügifirma Radix, sest sel oli kuuest hankes nõutud autost olemas vaid neli, kuid sõlmitud eelkokkulepe kahe auto ostmiseks. Selle hanke võitis BWM, millel polnud ainsatki autot.

Nõmmel skooris BWM saja punktiga sajast, konkurent Ragn-Sells näiteks kogus 84,5 punkti. Hiljem selgus, et Nõmmelgi käib prügiveoteenuse osutamine BWMile üle jõu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles