McCaini rünnakud ei kandnud vilja

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA presidendikandidaadid andsid teineteisele eile senise ägedaima lahingu väitluslaua taga, kus vabariiklane John McCain üritas kõigutada Barack Obama viimase aja edu süüdistustega viimase kampaaniataktika ja maksupoliitika aadressil.

 

Mõlemad presidendikandidaadid kaebasid kibedalt rohke negativismi pärast senises kampaanias ning pöördusid kordamööda oma üleskutsetega keskmise ameeriklase poole, kes on seekord saanud nime «torulukksepp Joe», vahendas Reuters.

USA siseprobleemidele ja eeskätt majandusküsimustele keskendunud debatil, mida juhtis CBS Newsi ankur Bob Schieffer, oli ründavamaks pooleks selgelt McCain, kes viimaste nädalate arvamusuuringute põhjal on konkurendist selgelt maha jäämas.

McCain süüdistas telekaamerate ees esinedes vastasleeri nii valetamises ja soovis tõsta makse kui ka sidemetes terroristidega, viidates kümne päeva eest avalikkuse ette toodud tõigale, et Obama on olnud ühiskondlikus tegevuses seotud kunagise vasakäärmusliku liikumise rajaja William Ayersiga.

Muu hulgas üritas vabariiklane tõrjuda aga ka Obama sagedasi viiteid sellele, et tema nägemused on liiga lähedased ametisolevale presidendile, kes ei saa oma populaarsusega praegu just kiidelda. «Senaator Obama, ma ei ole president Bush. Kui te tahtsite kandideerida president Bushi vastu, oleksite pidanud seda tegema neli aastat tagasi,» reageeris McCain tõredalt demokraadi sellistele võrdlustele.

Obama ei jäänud aga vastust võlgu. «Kui ma aeg-ajalt olengi teie poliitika George Bushi poliitikaga sassi ajanud, siis on see sellepärast, et põhilistes majandusküsimustes, mis ameerika rahvale loevad – maksuküsimustes, energiapoliitikas, kulude prioriteetides – olete te olnud president Bushi innukas toetaja,» märkis ta.

USA rahva seas viimase debati järel kiiresti läbi viidud esimesed küsitlused pakkusidki taas väitlusvõitu mustanahalisele Illinoisi senaatorile, kelle edu Arizona kolleegi ees küündib mõne uuringu kohaselt juba kaugelt üle kümne protsendipunkti. USA uus president valitakse aga juba vähem kui kolme nädala pärast.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles