Sotsid: Tallinn peab täitma vanalinna kaitsmisel UNESCO nõuded

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vanalinn.
Tallinna vanalinn. Foto: Svetlana Zaitseva / SL Õhtuleht

Sotsiaaldemokraadid pärivad tänasel volikogu istungil Tallinna linnapealt Edgar Savisaarelt aru, mismoodi kavatsetakse päästa vanalinn UNESCO ohustatud ülemaailmse pärandi nimekirja kandmisest.

 Tallinna volikogu Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimehe Maimu Bergi sõnul on äärmiselt kahetsusväärne, et peagi Euroopa kultuuripealinna tiitlit kandev Tallinn on saanud UNESCO niivõrd tõsise kriitika osaliseks.

«Jääb loota, et linnavalitsus astub kohe samme vanalinna paremaks kaitsmiseks ja UNESCO esitatud tingimuste täitmiseks, et meie pealinna rahvusvaheline maine ei saaks väga tõsiselt kannatada,» märkis Berg.

«Kuigi augustis võeti pärast pikki arutelusid vastu vanalinna arengukava, ei pruugi see olla piisav,» arvas ta.

UNESCO maailmapärandi komitee kritiseeris tänavu juulis Kanadas toimunud istungil teravalt Tallinna vanalinna puudulikku kaitsmist ja ähvardas kanda vanalinna ohustatud ülemaailmse pärandi nimekirja.

Välja toodi, et Tallinnal pole piisavalt arenguid kaitsekorralduskavas ette nähtud tegevuste osas, kriitika puudutas peamiselt linnaplaneeringutega seotud probleeme. «Kindlasti häirib kõrghoonete püstitamine vanalinna lähedusse, aga on ka palju tegemata jätmisi,» sõnas Berg.

Aruanne tehtust tuleb UNESCOle esitada tuleva aasta 1. veebruariks.

«Tahan teada, mismoodi vastab linn UNESCOle ja millised on arengud vanalinna kaitsmisel. Mida kavatseb linnavalitsus teha, et vanalinna ohustatud ülemaailmse pärandi nimekirja ei kantaks?» sõnas Berg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles