Mextonia festivali perepäev toimub Teletorni õuel

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MEXTONIA kutsub maalima: seekordsel Teletorni perepäeval saab see Sõjamuusemi soomk sootuks uue ilme.
MEXTONIA kutsub maalima: seekordsel Teletorni perepäeval saab see Sõjamuusemi soomk sootuks uue ilme. Foto: Tallinna teletorn

EV100 programmi kuuluv ainulaadne seinamaalingute festival MEXTONIA toob värvikülluse Eesti ellu vahetult enne jaanipäeva. Rahvusvaheline, kultuurideülene festival (14.-22. juunil) teeb Eestile kingituseks 30 värvikirevat seinamaalingut. Kui suurejoonelisi ja juba kinnitatud kavandite järgi sündivaid pilte joonistavad oma ala professionaalid. Siis lustlikul perepäeval on võimaluse ka tavakodanikul värvidega mängida.

Seinamaalinguid teostatakse festivali päevadel enam kui 25 erinevas kohas (täpsemalt seinal) üle Tallinna. Ühtekokku värvitakse üle ja ilusaks enam kui  viis tuhat ruutmeetrist seinapinda. Festivalitööde valmimiseks vajalik värv tuuakse kohale spetsiaalselt Mehhikost.

Maalingute eesmärk on suunata Eesti elanike ja külaliste tähelepanu meile kultuuri(aja)looliselt olulistele märkidele ja sümbolitele ning toetada n-ö. kultuuride vabadust. Festival MEXTONIA toob kokku pea 60 «Transgraffiti» kunstnikku. Teiste hulgas näiteks Sermob (Mehhiko), Sens (Mehhiko) ja Renata (Mehhiko); Silver «SBoy» Seeblum (Eesti); Boa Mistura (Hispaania), Aaron Glasson (Uus-Meremaa) organisatsioonist PangeaSeed Sea Walls.

Festival sees toimub ka lustlik perepäev, mis toimub Tallinnas Teletorni õuel.  Kahel päeval ehk 20.-21. juunil kell 12.00st-16.00ni saab osaleda tänavakunstnike õpitubades, värvida üheskoos Teletorni õuel asuv Eesti Sõjamuuseumi soomuk ning nautida tänavakunsti ka vaatades tänavatantsijate esinemisi. Sündmus on kõigile TASUTA.

Mextonia pakub ka kunstihuvilistele noortele võimaluse suurprojektist osaleda: üheskoos värvitaks üle nii Teletorni õuel seisev Sõjamuuseumi soomuk, kui ka Teletorni siseaed.  

Aia graffiti teostab Mehhiko kunstnik Tania Quezada (hiljem lisanduvad kõik festivalil osalevad kunstnikud), teose nimi on «Reaalsus läbi traditsioonide».

Soomuki maalingut koos lastega koordineerib Mehhiko kunstnik Moste koos eestipoolse abilisega. Soomuki värvimise ja tänavatantsu töötoad toimuvad kahel päeval. Juhendajateks on Mextonia programmis osalevad kunstnikud.

Lisaks graffiti-kunstile toome Teletorni õuele tänavakultuuri tänavatantsu.

Töötoad toimuvad kahel päeval, juhendajateks Mextonia kunstiprogrammi osalevad kunstnikud.

Sõjamuuseumi soomuk Teletorni õuel
Sõjamuuseumi soomuk Teletorni õuel Foto: Tallinna teletorn

Perepäeva ajakava:

20. juuni

  • 12.00–13.00 Töötuba (soomuki kujundamine)
  • 13.00 Tänavatants
  • 13.30–14.30 Töötuba (soomuki kujundamine)
  • 14.30 Tänavatants
  • 15.00–16.00 Töötuba (soomuki kujundamine)

21. juuni

  • 12.00–13.00 Töötuba (soomuki kujundamine)
  • 13.00 Tänavatants
  • 13.30–14.30 Töötuba (soomuki kujundamine)
  • 14.30 Tänavatants/ETI tegevused

Festivali korraldajad on organisatsioon Nueve Arte Urbano Mehhikost ja Todoesuno Eesti. Festivalile aitavad kaasa kohalikud organisatsioonid EKKM, Stencibility, Pirados, JJ-Street Baltic Sessions ning Tallinna Ülikooli kultuuriakadeemik Marju Kõivupuu.

Festivalil osaleb 36 «Transgraffiti» kunstnikku Eestist, 16 Mehhikost ja 8 ülejäänud maailmast ning 15 MEXTONIA korraldustiimi liiget valdavalt Mehhiko eravõtte Incuse SA de CV rahalisel toetusel.

Täiendavat teavet saad lugeda:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles