Koraanipõletamine sai Afganistanis verise jätku

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägivaldseks muutunud meeleavaldus Mazar-i- Sharifis.
Vägivaldseks muutunud meeleavaldus Mazar-i- Sharifis. Foto: SCANPIX

Neli inimest sai surma vägivaldseks muutunud demonstratsioonil, kus afgaanid avaldasid Kandahari linnas meelt Ühendriikides aset leidnud koraanipõlemise vastu.

BBC teatel algas meeleavaldus rahulikult, kuid muutus hiljem vägivaldseks. Linnas toimus ka mitu plahvatust ning kuulda oli tulevahetust. Kohalike haiglaallikate kinnitusel on haiglatesse toodud kümneid vigastatuid.

Päev varem oli riigi põhjaosas Mazar-i Sharifis sarnasel meeleavaldusel saanud surma 14 inimest, kelle seas oli ka seitse ÜRO töötajat, kuna raevunud inimesed ründasid ka maailmaorganisatsiooni esindust.

Koraanipõletamine toimus 20. märtsil ühes Florida kirikus, kus pastor Wayne Sapp süütas koraani. Sappi inspireeris evangeelse kiriku ameeriklasest pastor Terry Jones, kes ähvardas mullu 11. septembri terrorirünnakute aastapäeval põletada oma kiriku ees sadu koraane. Kava tõi kaasa islamimaade pahameele ja Jones otsustas siseriikliku surve järel plaanist loobuda.

Samas toimus mitmeid väiksemaid väljaastumisi. Näiteks rebis rühm konservatiivseid kristlasi terrorirünnaku ohvrite mälestuspäeval Valge Maja ees koraanist lehekülgi. Jonesi sõnul ta Afganistanis juhtunu pärast vastutust ei tunne.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles