«Radar» viis korruptsiooniküti Artur Talviku kokku Taavi Aasaga (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Radar» käis uurimas, kuidas Vabaerakonna eestvedamisel korraldatakse homme Linnahalli katusel Tallinna korruptsioonikonverentsi. Ja viis Vabaerakonna juhist korruptsiooniküti Artur Talviku kokku Taavi Aasaga, et vaadata, mis neil teineteisele öelda on. 

Esmaspäeva hommik Tallinna Linnahalli katusel. «Radari» eestvedamisel kohtuvad siin korruptsioonikütina tuntud Vabaerakonna juht Artur Talvik ja Tallinna tegevlinnapea Taavi Aas. Just Linnahalli peal toimub homme ehk kolmapäeval Vabaerakonna korraldatav konverents, kus räägitakse korruptsioonist Taavi Aasa juhitavas Tallinnas.

«Maksumaksja raha läheb seal vasakule ära – vargus, eks ole,» ütleb Talvik.

Vabaerakonna konverentsi alapealkirjaks on: «Edgar läinud, pidu jätkub». Ja selle peo jätkumist näitavad märgid kajasid möödunud nädalal vastu kogu Eesti ajakirjandusest, kui Tallinna prügimajanduse mahhinatsioonide tõttu peeti kahtlustatavana kinni senine abilinnapea Arvo Sarapuu. Sellest hoolimata peab Aas sellist konverentsikorraldamist hoopis Vabaerakonna valimiskampaania osaks. Kohe-kohe laseme kahel mehel Tallinna korruptsiooniteemat otse ja omavahel siinsamas arutada ning asi võtab päris kirglikud tuurid.

Talvik: «Mul täpselt ei tule meelde, mis asi see oli.»

Aas: «Vot see on see sinu korruptsioonisüüdistus, et mul täpselt ei tule meelde!»

Talvik: «Ei oot-oot, rahu – ma räägin, et neid näiteid tuleb ikkagi kogu aeg veel.»

Ettevalmistus koos Peeter Ojaga

Kuid enne kahe mehe omavahelisse mõttevahetusse süvenemist avame pisut Talviku ja Vabaerakonna konverentsi tausta. Läheme ajas tagasi täpselt nädala ehk eelmise teisipäeva hommikusse Tallinnas Koplis asuvasse Vabaerakonna kontorisse.

Kohtume Talviku ning koomik Peeter Ojaga. Ka Oja on Tallinnas toimuv sahkerdamine ammu närvi ajanud. Viimati loomulikult seesama prügilugu. «Et kuidas on võimalik üks toimiv süsteem nii ära rikkuda. Aga näe – on! Ja käib ringi sellise kavala rebase naeratusega Sarapuu ja mitte midagi ei juhtu. Jääb õigust üle ka. See on uskumatu, aga nii on,» ütleb Oja.

Kuna intervjuu temaga on salvestatud eelmise nädala teisipäeval, siis tol hetkel me veel ei teadnud, et juba neljapäeva hommikul peetakse senine abilinnapea Sarapuu korruptsioonis kahtlustatavana kinni.

Korruptantide AA

Ent kaks päeva enne seda siin Vabaerakonna kontoris arutab Oja koos Talviku ja Vabaerakonna tegevjuhi Märt Meesakuga enda etteastet korruptsioonikonverentsil. Talvik on talle välja pakkunud, et Oja võiks päeva jooksul arutatu huumorivõtmes kokku võtta.

Talvik: «Et kui teha mingisugune hulk karaktereid? Valiku küsimus, mida paremini mängida saab? Lihtsalt ma mõtlen sulle mingit raami, et kuhu neid erinevaid asju panna -  et sa nagu jutustad, et sa sattusid sellisesse AA-klubisse, mis on korruptantide AA. Et tüübid, kes on korruptsioonist sõltuvuses.»

Oja: «See AA idee iseenesest on väga hea. Aga äkki seal pakkuda lahendust välja neile? Et selline psühholoogiline pilt, luuakse üldpilt, et mis neid aitaks. Et kes on rohkem kleptomaaniale kalduv – no ei saa võtmata jätta! Eriti suli on muidugi Sarapuu perekond. Lihtsalt selline sovjeeditaustaga värdjas.»

Oja mõtiskleb ka ühe soovituse peale sügisesi kohalikke valimisi silmas pidades.

Oja: «Võiks soovitada põhimõtteliselt ka seda, et kui selline koosseis jätkub, siis ei peakski linnapead valima. Siis võiks sellise peapäti valida.»

Talvik: «Et mis me üldse jamame mingite kuradi valimistega. Mis me raiskame aega?»

Oja: «Jah, et pätid ise valivad. Ja siis on abipätid. Midagi muud ei olekski, nimi oleks lihtsalt konkreetne. Abipätt, kes vastutab prügiveo eest. Abipätt, kes vastutab hariduse eest.»

Talvik: «Valvepätid, et midagi korralikult ei tehtaks. Või nende mõttes tehtaks korralikult.»

Oja: «Et raha virutatakse korrektselt. Kui oli lepitud, et kolm tonni läheb paremale, siis läheb kolm tonni. Ei ole niimoodi, et teeme natukene 3100 või 2900, et sada jäi mulle.»

Talvik ütleb, et teab Oja juba pikka aega ning teab ka seda, et Tallinna korruptsiooniasjad ajavad teda siiralt närvi. «Ta ilmselgelt haagib kõikide mõtetega,» räägib ta.

Oja ise usub, et mõnikord saab läbi nalja selliseid tõsiseid asju, nagu korruptsioon, hoopis otsekohesemalt käsitleda. «Läbi nalja kindlasti saab mingeid asju inimestele palju selgemaks teha. Võiks olla Tallinna sissesõidul suur silt Tallinn ja all on see konarlik tee – see võikski olla Tallinna märk,» arutleb Oja.

«Tallinn – mädapaise number üks»

Kuid küsimus seal konverentsil pole sugugi naljas. Ka eelmise nädala sündmused ja abilinnapea kahtlustatavaks tunnistamine näitas, et korruptsiooniga on asi Tallinnas naljast kaugel. Konverentsil kavatsetakse prügimajanduse kõrval üles lugeda ka kõik teised Tallinna korruptsioonijuhtumid, mis Keskerakonna pika ainuvalitsemise all ette tulnud, alates omaaegsetest linnaplaneerimisega seotud Ivo Parbuse ja Elmar Sepa pistisevõtmise lugudest ning lõpetades linnapea Edgar Savisaare enda kaasusega, mida kohus peaks arutama asuma juunis.

Lisaks tehakse konverentsil juttu linna venekeelsest propagandalehest Stolitsa ja sedakaudu üldiselt Tallinna venekeelse elanikkonna ehk Keskerakonna põhivalijaskonna inforuumist, kuhu lood Tallinna korruptsiooniprobleemidest ei jõua. Seega on konverentsi soov näidata üldist pilti, kuhu Tallinn on Keskerakonna aastatepikkuse valitsemise all tüürinud. «Tallinn on teatud mõttes selline mädapaise number üks,» ütleb Talvik.

Asutavad «korruptsiooniradari»

Selle kõrval kavatseb Vabaerakond konverentsil teada anda ühe MTÜ asutamisest, mis korruptsiooni laiemalt sihikule võtab. Probleemiks on Talviku sõnul see, et kõiki asju Eestis ei jõuta uurida ja kõik asjad ei jõua ka kohtusse. Samuti võib tema sõnul mõnikord ajakirjandusel jääda ressurssi kõigi teemade kajastamiseks väheseks. Seda tühimikku peakski loodav ühing - nimeks saab sel korruptsiooniradar - täitma hakkama. 

Kuid esialgu räägitakse homsel konverentsil korruptsioonist Tallinnas. Liigumegi linnavalitsuse pressikeskusesse ja kohtume Tallinna linnapea kohuseid täitva Keskerakonna linnapeakandidaadi Taavi Aasaga.

«Ma arvan, et ega Tallinnas ei ole rohkem korruptsiooni kui mujal Eestis. Tallinn on suur linn ja kahtlemata on siin väga erinevaid inimesi.»

«Sarapuu selgitused on olnud piisavad»

Meie vestlus Aasaga toimub kolmapäeval ehk päev enne seda, kui abilinnapea Sarapuu korruptsioonikahtlusega kinni peetakse. Aas ütleb päev enne Sarapuu kinnipidamist, et on abilinnapeaga rääkinud ning jääb mulje, et probleemi pole. Kas Sarapuu selgitused on siis olnud piisavad?

«Minu jaoks on need selgitused piisavad. Ma ei ole täna näinud ühtegi tõendit selle kohta, et Arvo Sarapuu oleks BWMga (prügifirma Baltic Waste Management) seotud. Need on olnud ajakirjanduslikud spekulatsioonid,» ütleb ta.

Aas lisab, et kui ta teaks, et uurimine käib, oleks tema jutt ehk teine. Päev hiljem saabki ta uurimisest koos kõigi teistega teada, Sarapuu esitab lahkumisavalduse ja tema ise peab pressikonverentsil kogu jama eest vabandama. Samas meile tuletab Aas meelde, et ka eelmiste kohalike valimiste ajal rünnati linnavalitsust korruptsiooniteemal - toona kasutas seda oma kampaanias Eerik-Niiles Kross, kes kandideeris siis IRLi ridades.

Tõsi on see, et valimistega see konverents seotud on - uurime Talvikult, kas ta ei karda, et selle teemaga hakatakse teda populismis süüdistama? «Siin pole midagi populistlikku. Meie ütleme, et meil on vaja uut poliitilist kultuuri juhtimises,» vastab Talvik.

Jõuamegi looga tagasi eilsesse päeva Talviku ja Aasa omavahelisele kohtumisele. Uurime esmalt, mida mehed konkreetselt teineteisest arvavad.

Kõigepealt Talvik Aasast: «Vaene mees, noh. On pidanud seal sellise asja sees olema ja päris kaua juba. Ma kujutan ette, et uskumatu närvikavaga.»

Ja Aas Talvikust: «Mina isiklikult suhtun temasse väga positiivselt. Ma arvan, et tegemist on tubli inimesega, tubli filmimehega.»

Seda, milliseks kujunes kahe mehe omavaheline kohtumine, vaata Radari loost.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles