Pronkssõduri teema tekitab taas proteste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa võimupartei noorteorganisatsiooni aktivistid korraldavad Moskvas Eesti saatkonna juures piketi protestiks selle vastu, et Eesti võimud kutsuvad «Tallinna fašistidest vabastanud sõduri monumenti» teistmoodi. Ärritatud on ka osa siinseid venekeelseid inimesi.

Seekordne skandaal ei puuduta monumenti ennast, vaid Kaitseväe kalmistu värava kõrval olevat infotahvlit.

Nimelt on kalmistu mõlema värava kõrvale paigaldatud rahupaika tutvustavad infotahvlid, kus on kirjas olulisemad faktid kalmistu ajaloost ning skeem olulisemate monumentide ja matmispaikade asukohtadega. Tüliõunaks on sildi viimane lause, mis kõlab nii: «2007. aasta aprillis toodi siia Tõnismäelt monument 1944. aasta 22. septembril Tallinna okupeerinud Nõukogude Armee võitlejatele.»

Eesti Antifašistliku Komitee sekretär Andrei Zarenkov nimetas silti seadustatud vandalismiaktiks. «Selle sildi järgi oleme me kõik okupandid või okupantide järglased,» ütles Zarenkov Venemaa telekanalile Pervõi Kanal, mõeldes meie all ilmselt venekeelset elanikkonda.

Esimestele infotahvli teksti vastu protestijatele olevat Pervõi Kanali andmetel kaitseministeeriumist vastatud, et infotahvel lihtsalt konstateerib ajaloolist fakti.

Portaali Baltija.eu andmetel olevat Venemaa saatkond Eestis juba saatnud välisministeeriumile protestinoodi, kohalikud veteranide ühendused aga pidid koostama protestikirja kaitseministeeriumile.

Ühtse Venemaa Noor Kaardivägi peab monumendi juurde tekkinud tahvlit Eesti võimude poolseks provokatsiooniks, teatas Interfax.

«Tänapäeval tõlgendatakse Eestis ajalugu nii nagu praegusele võimule meeldib. Me vastustame niisugust suhtumist sõduritesse, kes hukkusid eestlasi natside käest päästes. Me nõuame stendi kohest mahavõtmist. Pronkssõdur ei ole midagi muud kui mälestusmärk
inimestele, kes vabastasid kogu tsiviliseeritud maailma XX sajandi hirmsaimast ohust - fašismist,» on öeldud Noore Kaardiväe pressiteates.

Ühtse Venemaa Noore Kaardiväe pressiteenistus teatas, et aktivistid tulevad esmaspäeva keskpäeval saatkonna juurde selliste plakatitega nagu «Fašism ei lähe läbi!», «Eesti, kuhu jääb austus ajaloo vastu?», «Nõukogude sõdurid kinkisid teile vabaduse!», «Hävitage jalamaid häbiväärne stend!»

Kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna nõuniku Erkki Tori sõnul paigaldas infotahvlid tänavu veebruaris ministeeriumi lepinguline partner Eesti Muinsuskaitse Selts, kes tegeleb ka kalmistu korrastamisega.

«Muuhulgas tehti Muinsuskaitse Seltsi eestvedamisel korda kalmistul asuv mälestuskabel ja taastati või asendati kalmistule maetud Eesti kaitseväelaste hauaplaadid. Lisaks sellele on kalmistul tehtud haljastustöid: korrastatud on kõnniteed, paigaldatud on valgustuslaternad ja eemaldatud on kuivanud puud ning oksad,» rääkis Tori.

«Hetkel koostatavas Kaitseväe kalmistu arengukavas on plaanis läbi arutada erinevad võimalused kalmistu tegevuse korraldamiseks tulevikus. Muuhulgas on plaanis üle vaadata küsimus, kas ja kuidas uuendada Eesti ja Kaitseväe kalmistu ajaloo kohta käivaid infotahvleid,» lisas ta.

Täna lõunaks oli üks infotahvel kõveraks väänatud ning terava otsaga esemega oli ilmselt püütud loetamatuks muuta sõna «okupeerinud».

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles