Värska mineraalveest võidakse hakata ninaspreid tootma

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui kõik läheb plaanitult, võime me juba paari aasta pärast välismaiste ninaspreide asemel nohu vastu võidelda hoopis kodumaisest mineraalveest tehtud ravimiga.

«Meie inimesed tegid katse-eksitusmeetodil kogu kuuri läbi. Mina paraku katse juures küll ei olnud, aga nii palju kui üles tähendati, siis looduslik ravim toimis kõigi erinevas vanuses katsejäneste peal,» kiidab Värska sanatooriumi turundus- ja kommunikatsioonijuht Triin Päid ideed hakata ninaspreid tootma.

Värskas on tegelikult juba tükk aega otsitud head ideed, kuidas saaks mineraalvee kasulikkust veelgi paremini ära kasutada. Käivad ju sanatooriumis turistid ja eestimaalasedki, et mineraalveevanni võtta. Nii otsustatigi juba mitu aastat tagasi uurida, millised võimalused veel on.

2013.-2014. koguti kokku kogu info Värska mineraalvee koha. «Ja sealt kooruski mõte, et kui me räägime kõigile, et meie vesi on hingamisele hästi hea, siis võiksime ju proovida, kas see töötab ka ninasprei baasil,» ütles Päid. «Ookeanivee baasil on ju palju selliseid, aga meie teada ei ole mineraalveest ninaspreid tehtud.»

Päid rääkis Postimehele, et mineraalvesi peaks nohuga hädas olevaid inimesi kõvasti aitama, sest see niisutab nina limaskesta ja leevendab seeläbi tüütut nohu. Samuti aitab mineraalvesi neid inimesi, kellel on probleeme nina kuivusega.

Hiljuti kuulutati välja riigihange (sest raha projekti jaoks taotletakse Euroopast), et keegi ka teaduslikult kinnitaks, et mineraalvee ninaspreiks sobib. Päidi kinnitusel jätkub asja edasiseks uurimiseks koostöö Tartu Ülikooliga.

Kui ka teadlased annavad projektile rohelise tule, loodetakse mineraalvesi spreipudelitesse saada järgmise kahe-kolme aasta jooksul.

Värska mineraalvesi

Värska vee mineraalainete sisaldus (kaltsium, magneesium, naatrium, kaalium, räni jt) on seotud Värska piirkonna pinnase geoloogiliste iseärasustega. Värska piirkond on ka Eesti üks tähtsaimatest mineraalvee leiukohtadest.

Värska looduslik mineraalvesi ehk naturaalselt puhas algupärase koostisega vesi pärineb 500 meetri sügavuselt maapõuest, ordoviitsium-kambrium veekihist. (varska.ee)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles