Galerii: Eesti lipu päeva lipuheiskamise tseremoonia Toompeal

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Toompeal leidis täna hommikul aset pidulik lipuheiskamise tseremoonia, et tähistada Eesti lipu päeva.

Riigikogu esimees Eiki Nestor ütles tseremoonial, et tänaseks on sinimustvalge lipp hoidnud meid üle sajandi ning saatnud nii rõõmudes kui ka rasketel hetkedel.

Riigikogu esimees sõnas, et Eesti Üliõpilaste Seltsi südames sündinud sinimustvalge lipp on meile armas ja hoiame seda kui oma sümbolit. «Kui hoiame oma sümbolit, siis hoiab sinimustvalge lipp ka meid,» märkis Nestor.

Riigikogu esimees ütles, et täna toetab sinimustvalge Ühendkuningriiki, mälestades neid süütuid inimesi, kes öösel oma elu kaotasid. «Sinimustvalge hoiab meid ühtsena,» märkis Nestor.

Eesti Vabariigi hümni saatel heiskasid lipu Stockholmi Eesti Kooli, Jakob Westholmi Gümnaasiumi ja Tallinna Ühisgümnaasiumi esindajad. Neile koolidele kinkisid Riigikogu ja Eesti Lipu Selts kandelipud. Lippe annetatakse tublimatele koolidele, kes on aktiivselt osalenud Eesti Lipu Seltsi poolt korraldatud oluliste tähtpäevadega seotud üritustel ning tegelenud Eesti ajaloo ja riikliku sümboolika tutvustamisega.

Riigilipu piduliku heiskamise tseremoonial kõneles veel Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei ning õnnistussõnad ütles Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma. Tseremooniast võtsid osa ka Vabariigi President Kersti Kaljulaid ja president Arnold Rüütel.

Kell 11-15 on kõikidele külastamiseks avatud Pika Hermanni torn.

Tänavu möödub 133 aastat sinimustvalge lipu pühitsemisest. Eesti lipu päeva tähistatakse Eesti Üliõpilaste Seltsi sinimustvalge lipu õnnistamise aastapäeval. Esimene sinimustvalge lipp valmis 1884. aasta kevadel, 4. juunil õnnistati ja pühitseti see Otepää kiriklas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles