Tule kuulama: maailmakuulsa fotoajakirjaniku avalik loeng tänavakunstist

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Festival Mextonia

Reedel, 16. juunil toimub Tallinnas Kultuurikatlas MEXTONIA festivali avalik tasuta loeng ja arutelu tänavakunsti rollist linnades. Üritusel annab lühiloengu ka maailmakuulus fotoajakirjanik Martha Cooper, kes on tänavakunsti arengut kajastanud ligi 40 aasta jooksul.

14. juunil alanud festivali käigus ehivad 60 vabatahtlikku kunstnikku Eestist ja maailma eri paigust Eesti kultuuri sümbolitega ligi 30 hoonet ja seina üle Tallinna. Festivali korraldamine on mehhiklaste kingitus Eesti 100. juubeliks. Kokku kaetakse tänavakunstiga kokku üle 5000 m² pinda. 

Martha Cooper on andnud välja mitmeid raamatuid, töötanud erinevate mainekate väljaannete jaoks ning annab homme avaliku lühiloengu 1980ndate aastate New Yorgi tänavakunstist.

Arutelu algab Kultuurikatlas Puupaku saalis kell 15. Korraldajad paluvad huvilistel eelnevalt registreerida. Inglisekeelsel arutelul räägitakse tänavakunsti mõjust, eelarvamustest ja võimalustest.

«Grafiti ja tänavakunst on tegelikult midagi palju enamat kui lihtsalt ägedad seinamaalingud linnaruumis. Tänavakunsti juured peituvad 1920ndate Mehhikos, kui tekkis muralismi liikumine. Nüüdseks, pea 100 aastat hiljem, nähakse lõpuks ometi grafitit ja muralismi tõelise kaasaegse kunstiliigina,» rääkis MEXTONIA Eesti-poolne peakorraldaja Sigre Tompel.

Arutelus osalevad veel:

  • Édgar Sánchez (Mehhiko), MEXTONIA Mehhiko-poolne peakorraldaja, liikumise Nueve Arte Urbano asutaja ning eestvedaja (organisatsioon, mis on tootnud Mehhikos üle 650 seinamaalingu).
  • Aaron Glasson (Uus-Meremaa), kunstnik ja loovjuht, kes on tuntud oma elava ja isikliku lähenemise poolest, rahvusvahelise kunstnikke ja keskkonnaaktiviste ühendava organisatsiooni PangeaSeed loovjuht.
  • Tania Quezada (Mehhiko),  kunstnik Querétarost, kellel on suur kogemus erinevate kunstike rühmadega koostöös nii teoste loomisel kui ka näituste korraldamisel.

LOE VEEL SAMAL TEEMAL:
Kui Mehhiko jutustab Eesti lugu
Kus ja kes maalivad?
Mextonia toob perepäeva Teletorni õuele

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles