Tallinn tunnustab Arvo Pärti vapimärgiga

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt.
Arvo Pärt. Foto: Peeter Langovits

Linnavalitsus otsustas teha linnavolikogule ettepaneku anda tänavu vapimärk kui Tallinna kõrgeim tunnustus mullu 75. sünnipäeva tähistanud maailmakuulsale heliloojale Arvo Pärdile.


Eesti tuntuima helilooja Arvo Pärdi mitmekülgne looming on talletatud rohkem kui 80 laserplaadile ning on kõigi väljapaistvate interpreetide ning muusikakollektiivide repertuaaris. Pärdi teosed kõnelevad helilooja kõrgendatud kodanikutundest, looja vaimsusest ning sügavast maailmatunnetusest, teatas Raepress.

Taotlusi vapimärgi andmiseks on õigus esitada linnavolikogu komisjonidel, fraktsioonidel, linnavolikogu ja linnavalitsuse liikmetel ning linna ametiasutustel. Linnavalitsus esitab laekunud taotlustele tuginedes oma ettepanekud vapimärgi kandidaatide kohta linnavolikogule. Vapimärgi andmise otsustab linnavolikogu.

Vapimärgi andmise taotluse Arvo Pärdile hindamatu heliloomingu eest, mis on rikastanud maailmakultuuri ja tugevdanud meie identiteeti esitas linnapea Edgar Savisaar.

Tallinna vapimärk antakse füüsilistele isikutele linnapoolse erilise austusavaldusena. Vapimärgi annavad autasustatavale kätte linnavolikogu esimees ja linnapea Tallinna päeval, 15. mail linna aukodanike pidulikul koosviibimisel Tallinna raekojas.

Vapimärke on antud alates 1997. aastast. Seni on välja antud 18 vapimärki. Tallinna vapimärgi kavalerid on muusikud Neeme Järvi, Eri Klas ning Veljo Tormis, kirjanik Jaan Kross, maalikunstnik Olev Subbi, arhitekt Dmitri Bruns, ühiskonnategelane ja kunstnik Heinz Valk, Eesti Lähimineviku Okupatsioonide Muuseumi rajaja Olga Kistler-Ritso, president Lennart Meri, emeriitprofessor Mati Hint, näitleja Ita Ever, kultuuriajaloolane Jüri Kuuskemaa, poliitik ja ühiskonnategelane Edgar Savisaar, ajakirjanik Urmas Ott, president Arnold Rüütel, Eesti vabadusvõitluse ajaloo, ideede ja rahvuslike põhiväärtuste propageerija Jüri Uppin, lastekirjanik Ellen Niit (Kross) ja Vana Baskini Teatri kunstiline juht Eino Baskin.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles