Ajalugu kordub: 1980ndate lõpul võideldi Tallinnas hõlmikpuu eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nii nagu praegu on aktivistid asunud Tallinnas Haabersti ristmiku ümberehitusele jalgu jääva hõberemmelga kaitsele, seisti ligi 30 aastat tagasi pealinna ühe tuntuma loodusmälestise, hõlmikpuu säilitamise eest.

1980. aastatel oli ENSV võimuesindajatel kavas rajada Tallinna tollase Lenini puiestee (praegu Rävala pst) läbimurre Pärnu maanteele. Uue tänavalõigu äärde pidid muu hulgas kerkima Estonia teatri uus hoone ning tribüün, kust parteituusad oleksid saanud tuhandete osavõtjatega paraade tervitada.

Projekti elluviimiseks taheti maatasa teha Süda kvartali mitukümmend hoonet ning saagida maha enam kui paarsada suurt puud, sealhulgas maailma kõige põhjapoolsema kasvukohaga hõlmikpuu.

Õnneks olid ajad hakanud kiiresti muutuma - looduskaitsjate, kultuuritegelaste ja teiste valdkondade esindajate survel tõmmati planeeringule kriips peale ning täna võib hõlmikpuud imetleda igaüks, kes juhtub Süda tänava ja Pärnu maantee nurgale sattuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles