Narkomüüjalt konfiskeeriti ligi veerand miljoni euro väärtuses vara (2)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna mõistis Harju maakohus viieaastase vangistuse 35-aastasele Arturile, keda riigiprokuratuur süüdistas 37 kg marihuaana ja rohkem kui 30 grammi nn sünteetilise kanepi käitlemises.

Lisaks reaalsele vangistusele konfiskeeriti mehelt kohtuotsuse alusel kuritegelikul teel saadud vara kokku ligi 220 000 euro väärtuses, teatas prokuratuur.

Süüdistuse kohaselt omandas Artur Bõstrika 2015. aasta 5. novembril tuvastamata isikult marihuaanat, mille mees toimetas Tallinnas tema kasutuses olevasse garaažiboksi. Samas kohas pakkis mees marihuaana ka ringi  väiksemateks kogusteks. Pärast pakendamist tühjaks jäänud marihuaana jääkidega ja tetrahüdrokannabinooli (sünteetiline kanep ehk spice – toim)  jälgedega kilekotid viskas mees ühe Tallinna kortermaja juures asuvasse  prügikonteinerisse.

Eraldi mobiil narkoäriks

Vahetult pärast seda võeti politseinike nimetatud prügikonteinerist ära kolm prügikotti, milles oli omakorda kokku 101 kilepakendit, mis olid sisaldanud marihuaanat. Garaažiboksis ümber pakendatud täpselt tuvastamata koguse marihuaana, mis oli nimetatud 101 kilepakendis eelnevalt olnud, andis Bõstrika eeluurimise käigus tuvastamata ajal ja kohas üle menetluse käigus tuvastamata isikule.

Seejärel omandas Bõstrika uuesti Tallinnas täpselt tuvastamata isikult ja ajal ligi 37 kg  marihuaanat.

Selleks hankis ta 2015. aasta novembris eraldi mobiiltelefoni, mida ta kasutas üksnes selleks, et tuvastamata isiku käest marihuaanat saada. Marihuaana tellimise asjaolud leppis ta tuvastamata isikuga kokku mobiiltelefoni lühisõnumitega. Seejärel rentis Artur Bõstrika narkootilise aine kättesaamiseks ja transportimiseks internetiportaalist mikrobussi.

Pakendamine garaažis

 Ostetud marihuaana oli pakendatud läbipaistvate kilepakendite sisse, mis olid omakorda pakendatud eraldiseisvalt kuue prügikoti sisse. Pärast marihuaana kättesaamist hävitas Artur Bõstrika mobiiltelefoni, mida ta kasutas üksnes tuvastamata isikuga narkootilise aine tellimise asjaolude kokkuleppimiseks.

Seejärel toimetas mees sarnaselt eelmise korraga marihuaana enda kasutuses olevasse garaažiboksi Tallinnas, kus ta pakendas ühe osa narkootilisest ainest sobivateks müügikogusteks ümber musta värvi kilekottidesse.

Musta värvi kilekottidesse ümber pakendatud 4 946,20 grammi marihuaanat pani Bõstrika edasiandmise eesmärgil oma Volkswagen Polosse ja viskas tühjad pakendid sarnaselt eelmiselegi korraga 4. detsembril 2015 kortermaja juures asuvasse prügikonteinerisse. Tühjad, kuid marihuaanat sisaldanud pakendid (marihuaana jääkidega 0,94 grammi ja tetrahüdrokannabinooli jälgedega) võtsid politseinikud prügikonteinerist vahetult pärast seda ära.

Seejärel peeti Artur Bõstrika sama maja ees kahtlustatavana kinni ning tema kasutuses olnud sõiduautost Volkswagen Polo leiti ja võeti läbiotsimise käigus ära 4 946,20 grammi marihuaanat ning 13,80 grammi narkootilist ainet MDMB-CHMICA (nn sünteetiline kanep), millest viimase oli Artur Bõstrika omandanud täpselt tuvastamata kohas, isikult ja ajal.

Mehe garaaži läbiotsimisel andis Bõstrika vabatahtlikult politseitöötajatele välja ligi 32 kilo  marihuaanat ning 19,09 grammi MDMB-CHMICi.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust korraldas keskkriminaalpolitsei organiseeritud kuritegude büroo.

Konfiskeeritud vara

  • Sularaha summas 10 020 eurot
  • Veesõiduk Sea-Doo RXP (ligikaudse väärtusega 5 000,00 eurot).
  • Sõiduauto BMW 530d koos (ligikaudse väärtusega 28 194,75 eurot).
  • Sõiduauto Volkswagen Passat CC (ligikaudse väärtusega 12 245,00 eurot).
  • Samuti mõisteti mehelt riigi tuludesse 167 428,08 eurot, selle asenduskonfiskeerimisnõude täitmise tagamiseks on seatud Artur Bõstrikale kuuluvale korterile  kohtulik hüpoteek summas 167 428,08 eurot Eesti Vabariigi kasuks.

*Kohus vabastas ühe sõiduki aresti alt ja seega jäi konfiskeeritud vara väärtuseks üle 220 000 euro.

Eelmisel aastal konfiskeeriti kriminaaltulu kokku 157 kriminaalasjas ligi 1,9 miljoni euro väärtuses. Tsiviilhagi rahuldamiseks mõisteti välja üle poole miljoni eurot (st varaga tagatud summad), ülevõetud nõudeid oli perioodil summas ligi 922 500 eurot ja asenduskonfiskeerimisi summas ligi 582 000 eurot. Kokkuvõttes on süüdlastelt välja mõistetud vara kogusummas üle 4 miljoni euro.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles