Kõige kõrgemal maratonil on juba starti jõudmine kangelastegu (1)

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Everesti maratoni stardiala Khumbu liustiku servas baaslaagris. Keskel telkides asusid maratoonarite välikemmergud, nende taga paistavad stardikangad. Siit alustavad mägironijad tõusu Everestile.
Everesti maratoni stardiala Khumbu liustiku servas baaslaagris. Keskel telkides asusid maratoonarite välikemmergud, nende taga paistavad stardikangad. Siit alustavad mägironijad tõusu Everestile. Foto: Kristo Koka erakogu

RMK töötajad Kristo Kokk ja Erkki Etverk tegid seda, mida pole teadaolevalt teinud veel ükski eestlane: nad osalesid maailma kõige kõrgemal maratonil, mis algab Everesti baaslaagrist. Enamik ei suudaks nii kõrgel kõndidagi.

Päev enne starti tuli kaks osalejat kahekümnest, kellega Kristo Kokk ja Erkki Etverk olid veetnud külg külje kõrval eelmised poolteist nädalat, kiirkorras evakueerida. Neil kahel hakkas halb. Lausa nii halb, et kogu keha muutus nõrgaks, jõuetuks, ja silmavaade ekslevaks, hägusaks. Seal ei jäänud enam muud võimalust kui tellida helikopter, et lennutada nad ruttu-ruttu neli tuhat meetrit allapoole Kathmandusse haiglasse.

Nende kahe õnnetu jaoks oli elu suur seiklus lõppenud enne, kui selle peamine osa üldse kätte jõudis. Etverk ja Kokk, nagu veel umbes kakssada inimest, jäid eemalduvale kopterile järele vaatama. Järgmise päeva hommikul ootas neid ees erakordne katsumus, Everesti maraton.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles