Kopli rahvamajas esitletakse Kopli sonaati

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene-Balti tehase tootmishooned tänapäeval.
Vene-Balti tehase tootmishooned tänapäeval. Foto: Martin Siplane

Sel reedel esitletakse endises Kopli rahvamajas raamatut «Kopli sonaat. Vene-Balti laevatehas.»

Samanimelise näitusega Eesti Arhitektuurimuuseumis kaasnev raamat kajastab Vene-Balti laevatehase ja selle asumi ruumilist kujunemist 105 aasta jooksul. I maailmasõja eelõhtul Vene tsaaririigi sõjaliste tellimuste täitmiseks Kopli poolsaare tippu rajatud tehasest kujunes lühikese ajaga Tallinna üks suurimaid ja moodsamaid tööstusettevõtteid. Selle juurde kuulunud asumis oli lisaks nii tööliste kui juhtkonna elamutele olemas ka kõik eluks vajalik, alates haiglast kuni kino, kiriku ja koolini.

Õhuvaade Vene-Balti tehasele 1920. aastatel.
Õhuvaade Vene-Balti tehasele 1920. aastatel. Foto: Tallinna linnamuuseum

Arhitektuuriajaloolase ja Kopli hea tundja Oliver Orro koostatud raamat hõlmab nii väga suurt kui ka väga väikest, nii pidulikku kui ka argipäevast – nende kaante vahelt leiab tehasekompleksi kavandaja, tuntud Peterburi arhitekti Aleksandr Dmitrijevi efektseid projekte, nende kõrval aga ka fotosid ja jooniseid kuuridest ning kaubaputkadest, pilte inimestest ja trammidest, masinatest ja merest. Just selline Kopli keskkond ongi, täis kontraste, ülevust ja alandust, haaravaid lugusid ja intrigeerivaid saladusi.

Valmiv sõjalaev staaplil.
Valmiv sõjalaev staaplil. Foto: Rahvusarhiivi Ajalooarhiiv

Robert Treufeldt tutvustab tehase tekkeloo tausta – Peterburi uue merekaitsesüsteemi rajamist 20. sajandi algul, Maris Mändel vaatleb tehast ehitusajaloolase pilguga, tutvustades tootmishoonete omal ajal nii moodsaid betoon- ja metallkonstruktsioone. Oliver Orro jutustab tehase ja tehaseasunduse arhitektuurse ilme kujunemisest ja muutumisest läbi aja, vaadeldes seda laiemal sotsiaal- ja majandusajaloolisel foonil. Raamat sisaldab rohkelt mitmeid siiani vähetuntud fakte, mis on kõnekad ja põnevad mitte üksnes Vene-Balti tehase ja Kopli, vaid ka laiemalt Tallinna ajaloo seisukohalt. Maht 304 lk, 555 illustratsiooni, inglis- ja venekeelsed sisukokkuvõtted.

Raamatu esitlus toimub reedel, 7. juulil kl 15 endises Kopli rahvamajas (Kopli 93).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles