Otse: Tallinnas kohtuvad rahvusparlamentide ELi asjade komisjonide esimehed

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise parlamentaarsete ürituste avakonverentsil kohtuvad täna Tallinnas rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide esimehed ja Euroopa Parlamendi esindajad. Konverentsi on võimalik jälgida veebiülekandes algusega kell 9.

Riigikogu saalis toimuva konverentsi avab riigikogu esimees Eiki Nestor. Peaminister Jüri Ratas annab ülevaate Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise prioriteetidest, milleks on avatud ja uuendusmeelse majandusega, turvaline ja kaitstud, digitaalne ning kaasav ja kestlik Euroopa.

Konverentsi teised ettekanded on suunatud innovatsioonile ja idufirmadele. Kristin Schreiber Euroopa Komisjonist, Sten Tamkivi Eestist ning Ivo Špigel Horvaatiast otsivad oma ettekannetes vastust küsimustele, mida on Euroopas ja rahvuslikul tasandil vaja teha idufirmade toetuseks, et nad muutuksid kasvufirmadeks. Samuti arutatakse, kuidas poliitikud saaksid aidata kaasa idufirmade paremale toimimisele ning kuidas kindlustada, et Euroopa Liidu majandus oleks konkurentsivõimelisem. Debatis jagavad osalejad parimat praktikat.

Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe Toomas Vitsuti sõnul on Euroopa Liidu parlamentaarse tasandi koostöö täna olulisem kui kunagi varem. «Parlamentaarses debatis leiame tavaliselt eriarvamuste vahel õige tasakaalu, mis on oluline Euroopa Liidu ühtsuse hoidmisel,» ütles Vitsut.

Vitsuti sõnul püüab Eesti eesistumise ajal parlamentaarsel tasandil tõstatada aruteludes just neid teemasid, kus parlamentide panus on hetkel hädavajalik. Ta tõi näiteks küsimused, kuidas suurendada Euroopa Liidus konkurentsivõimet, tekitada solidaarsust rändesurve tingimustes või milliseks peaks kujunema Euroopa Liidu tulevik.

Pühapäeval kogunes Tallinnas ka eesistujakolmik, kuhu peale praeguse eesistujariigi Eesti kuuluvad eelmine eesistuja Malta ja järgmine eesistujariik Bulgaaria. Euroopa Parlamendi esindaja osalusega kohtumise eesmärk on hoida järjepidevust COSAC-i juhtimises.

Kõigil delegaatidel oli eile võimalus külastada loomeinkubaatorit Tallinn Designe House.

Eesti delegatsiooni kuuluvad Toomas Vitsut, Marianne Mikko ja Jaak Madison.

COSAC esimeeste konverents valmistab ette novembri lõpus Tallinnas toimuvat COSAC-i täiskogu istungit, mille peateemadeks on Euroopa Liidu tulevik, rahvusparlamentide roll, digitaalse ühtse turu areng, rände välismõõde ja julgeolekuküsimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles