Kuidas kodu-setod Siberi setode juures jaanipäeval käisid (1)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii tervitati Haitis ülemsootskat Leima Aarnet. Vastu võtavad teda seto kohaliku kombe kohaselt Ponomartšuki Lida, Ivanova Olga ja Medetski Tatjana.
Nii tervitati Haitis ülemsootskat Leima Aarnet. Vastu võtavad teda seto kohaliku kombe kohaselt Ponomartšuki Lida, Ivanova Olga ja Medetski Tatjana. Foto: Jaanus Piirsalu

Setode liikumise üks eestvedajaid Hõrna Aare kuulutas rõõmsalt: «Ma olen seda hetke nii kaua oodanud. 30 aastat!»

Hõrn oli just bussist maha astunud ja jõudnud Setomaast 5500 kilomeetri kaugusel Siberi setode suurimasse külla Haiti (venepäraselt Haidak). Ta kallistas järjest kõiki kohalikke, noori ja vanu. Külarahvas oli sama liigutatud kui Hõrn ise. Justkui oleks nemadki teda 30 aastat oodanud.

1988. aastal käis Siberi setode tuntuim uurija Piho Mare Haidi külast rääkimas äsjaloodud setode seltsis. Pärast Piho ärakuulamist võttis seltsi juhatus vastu otsuse saata kohe sidemete loomiseks Haiti oma delegatsioon. No ja 30 aasta pärast oligi Hõrna Aare koos 22 teise Eestimaa setoga lõpuks kohal.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles