Briti kindral: Tapal asuvaid NATO sõdureid ei ole provotseeritud

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brittide tankid Mustamäe keskuse ees.
Brittide tankid Mustamäe keskuse ees. Foto: Sander Ilvest

Tapal paiknev NATO lahingugrupp pole kardetud provokatsioonidega seni kokku puutunud, kinnitas lahingugruppi inspekteerinud Briti kindral Nick Carter BBC-le.

Enne NATO lahingugruppide paigutamist Balti riikidesse avaldati kartust, et Venemaa võib üritada siia saabuvaid välisriikide sõjaväelasi kompromiteerida, vahendas BBC. Koos kindral Carteriga Eestis käinud BBC poliitiline vaatleja Jonathan Marcus uuris väejuhilt muu hulgas, kas mingeid intsidente on aset leidnud.

«Seni absoluutselt mitte midagi sellist pole toimunud,» kinnitas Carter. «Me oleme alati mõistnud, et kui keegi midagi sepitseb, siis ilmselt see juhtubki. Aga mulle avaldas muljet see distsipliin, mida demonstreerivad meie grupi mitmerahvuselised elemendid. Võimalik, et see distsipliin lõigi olukorra, kus meie tegevust on raske segada.»

Ühendkuningriik on alates aprillist Eestis paikneva NATO lahingugrupi juhtriigiks, kus lisaks neile teenivad ka Prantsusmaa ja Taani kaitseväelased. Suurem osa Suurbritannia 800 sõdurist on pärit Ühendkuningriigi maaväe laskurrügemendi 5. pataljonist, aga Tapal teenib samuti Briti kaitseväelasi nii kuninglikust husaarirügemendist kui ka suurtükiväelasi ja pioneere.

1. jalaväebrigaadi koosseisus Tapal teeniva liitlaste pataljoni lahingugrupi suuruseks on ligi 1200 kaitseväelast. Raamriik Ühendkuningriik panustab rohkem kui 800 kaitseväelasega, kes on relvastatud tankidega Challenger 2, jalaväe lahingumasinatega Warrior ning liikursuurtükkidega AS90.

Prantsusmaa panuseks lahingugruppi on 300 kaitseväelasega allüksus, mille relvastuses on tankid Leclerc, jalaväe lahingumasinad VBCI ja soomukid VAB. Prantsuse allüksus teenib Tapal kaheksa kuud. Uuest aastast vahetab prantslased välja Taani allüksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles