Murenev fassaad muudab lasteaias käimise ohtlikuks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Poska lasteaed Pärna tänaval.
Jaan Poska lasteaed Pärna tänaval. Foto: Toomas Huik

Äsja positiivse lisaeelarve vastu võtnud linnavõim ei leia raha Jaan Poska lasteaia hoone laguneva fassaadi remontimiseks.


«Hoone seintelt kukub krohvitükke, eriti kujutavad endast ohtu nii kõnniteel liikuvatele inimestele kui ka lasteaia territooriumil mängivatele lastele pudenev katusekarniis ja korsten. Oleme püüdnud lahtisi osi eemaldada, kuid enam pole see võimalik,» kirjutas lasteaia juhataja Helve-Annela Õisma haridusametile.

Haridusametist aga vähemalt esialgu abi loota ei ole. «Oleme kursis teie lasteaia hoone fassaadi olukorraga, kuid kahjuks puuduvad hetkel vahendid teie poolt esitatud taotluses nimetatud tööde rahastamiseks. Võimalusel arvestame vajalike töödega järgmistel aastatel. Palun korraldada inimestele ja maja ees parkivatele autodele ohtlike krohvitükkide eemaldamine ning vajadusel piirata autode parkimist maja ees,» vastas haridusameti juhataja Andres Pajula lasteaia pöördumisele.

Õisma rääkis Postimehele, et varasematel aastatel on lasteaed tõepoolest tõstuki tellinud ning lasknud lahtiseid karniisitükke eemaldada, kuid praegustel majanduslikult rasketel aegadel polevat see enam võimalik.

Fassaad ongi see, mis enam kui 80 aasta vanuses hoones tegutseva lasteaia juhatajale muret teeb, seestpoolt on maja olukord parem. «Sees midagi karjuvat ei ole, sellega tuleme toime. Alati võiks muidugi parem olla, aga saame hakkama,» lausus juhataja.

1931. aastal ehitatud maja on arhitektuurimälestisena riikliku kaitse all, kuid muinsuskaitse jaoks pole pudenev fassaad kuigi suur probleem. Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialisti Oliver Orro sõnul on Poska lasteaia hoone paljude teiste mälestistega võrreldes väga heas seisukorras.

«Selle hoone pärast ei ole küll põhjust hakata kellelegi ettekirjutust tegema, maja ei hakka ju kokku kukkuma. Võrreldes paljude tõesti avariiolukorras olevate mälestistega ei ole seal olukord kuigi hull,» ütles Orro.

Ta lisas, et Pärna tänaval tuleks lahtised krohvitükid lihtsalt alla lüüa, et need mõnele lapsele või lapsevanemale pähe ei kukuks. «Aga see ei ole muidugi lõplik lahendus, nii et millalgi tuleks siiski fassaadi remont ette võtta,» lausus muinsuskaitsja.

Jaan Poska lasteaed on Kopli lasteaia järel vanuselt teine lasteaed Tallinnas. Lasteaed alustas oma tegevust 20. augustil 1924 Jaan Poska abikaasa Constance Poska käest üüritud ruumides asukohaga Poska tänav 6. Esimestel aastatel oli lasteaias üle saja kolme- kuni kaheksa-aastase lapse. Lastega töötas neli kasvatajat.

1931. aasta septembris valmis lasteaiale arhitekt Herbert Johansoni poolt projekteeritud uus hoone Jakob Pärna tänaval. Lasteaed on töötanud läbi aegade pidevalt, hoolimata sõjategevusest ja riigikorrast. Jaan Poska lasteaiaks nimetati varasem Tallinna 5. lasteaed 2009. aastal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles