Eestil polnud kaks päeva ühtegi päästekopterit (7)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PPA lennusalga helikopter.
PPA lennusalga helikopter. Foto: Mihkel Maripuu

Sel teisipäeval ja kolmapäeval polnud Eestil teenistuses mitte ühtegi päästekopterit, millega päästa näiteks merehädas inimesi või transportida kriitilises seisundis haigeid kõrgema etapi haiglatesse. Kolme kopteriga pidevalt tehniliste hoolduste vahel laveeriva politsei- ja piirivalveameti (PPA) hinnangul aitaks selliseid olukordi vältida veel ühe kopteri soetamine.

Eelmisel nädalal näiteks tuli Eesti vetes liikunud ristluslaevalt Seven Seas Explorer kutse, et kiiresti on vaja haiglasse toimetada terviserikkega inimene. Sellele oleks pidanud reageerima PPA lennusalga kopter koos meeskonnaga, et inimene laevalt üles tõsta ja Eesti haiglasse ära tuua. Meil polnud aga võimalik seda teha ning nii tuli Eestil abi paluda Soomelt, mille päästekopter päästis inimese elu.

Olukordi, mil kõik kolm Eesti päästekopterit on olnud hoolduses või samal ajal teist ülesannet täitmas, on ette tulnud teisigi. Üks Eesti kopterivõimekuse piinlikumaid seiku pärineb 2011. aastast, mil Pakri poolsaare lähedal kõigest paarikümne meetri kaugusel rannikust sõitis madalikule kalalaev Baltic. Kuna ilm oli kehv ning õnnetus juhtus pankranniku lähistel, läks inimeste päästmiseks kindlasti vaja just kopterit. Ka toona polnud meil võimalik kalureid ise päästa ning taas tulid appi soomlased.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles