Vaata vaid: need noored valmistuvad Käsmus uueks maapäevaks

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • EV100 Noorte Maapäev toimub 28. novembril
  • Osaleb 106 saadikut üle kogu Eesti

Kooliõpilased valmistuvad reedel ja laupäeval Käsmus sügisel Riigikogus peetavaks EV100 noorte maapäevaks, millega tähistatakse saja aasta möödumist ajutise maanõukogu ehk maapäeva kõrgeimaks võimuks kuulutamisest Eestis.

«28. novembril kordavad 106 kooliõpilast Eesti riigi väljakuulutamise aluseks olnud maapäeva istungit,» rääkis EV100 suurprojektide juht Margus Kasterpalu.

«Ühtlasi tulevad nad välja ühisdeklaratsiooniga, milles kirjeldavad oma nägemust Eesti tulevikust."

Kuni novembrini toimuvate kogunemistega saavad kooliõpilased ülevaate saja aastase Eesti riigi ees seisvatest valikutest.

«Seejärel on noored kõige laiemas plaanis valmis vastama küsimusele, millised oleksid nende valikud Eesti riigi jaoks, kui saja aasta tagused sündmused toimuksid praegu,» rääkis Kasterpalu.

Tema sõnul oli maapäeva otsus end kuulutada kõrgeimaks võimuks Eestis ülioluline samm omariikluse teel.

«Õpikust lugedes tunduvad sellised ajaloolised otsused ainuvõimalikud ja ainumõeldavad. Konkreetses ajas ja oludes on asi enesestmõistetavust kaugel. Siis ongi vaja inimesi, kes mõistavad küsida tuleviku ja valikute kohta õigeid küsimusi.»

EV100 noorte maapäeva liikmeid valiti Eesti Õpilasomavalitsuste Liidu eestvedamisel saja aasta taguse skeemi ja Eesti praeguse rahvaarvu põhjal – igal linnal on 20 000 elaniku kohta üks mandaat, samuti arvutati mandaadid maakondade jaoks.

Valituks osutunud noored rahvasaadikud kogunevad esimest korda reedel Käsmus, kui möödub sada aastat maapäeva esimesest kogunemisest. Lisaks osalevad EV 100 noorte maapäeva liikmed augustis toimuval arvamusfestivalil. 28. novembril kogunevad noored saadikud Riigikogu istungitesaali, kus võtavad vastu ühisdeklaratsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles