Peko närviline, aga jummala õnnelik päev Siberis (1)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Setode rongkäik kuningriigi päeva avamisel läbi Haiti küla, kõige ees ülemsootska Leima Aarne, kes on äsja kätte saanud hindamatu kiiora.
Setode rongkäik kuningriigi päeva avamisel läbi Haiti küla, kõige ees ülemsootska Leima Aarne, kes on äsja kätte saanud hindamatu kiiora. Foto: Jaanus Piirsalu

Kuulsa Petseri kloostri koobastes puhkaval seto jumalal Pekol oli eelmisel nädalal kõvasti närveldamist. Kõik see oli seotud tema kuningriigi päevaga Siberi Setomaal.

Kõigepealt kadus koos pagasiga teel Moskvast Krasnojarskisse ära setode ülemsootska kiiora. Pühamat asja setode jaoks enam ei ole kui see kiiora. Eestlaste jaoks on see tammepuust kepp lihtsalt setode pealiku ametisau, aga setodele kannab see edasi Peko väge ja vaimu.

Seto eepose järgi andis kiiora Pekole tema isa, et vajadusel sellega nagu nuiaga vaenlasele vastu astuda. Pealegi kasvas sellest Peko kiiorast välja Petseri kloostri püha tamm, mille vanuseks arvatakse üle 700 aasta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles