ERR.ee: laste ülekuulamine kohtus võidakse keelata

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Eesti vajab seadust, mis keelaks laste ülekuulamise kohtus; nii kohtu kui prokuratuuri esindajate sõnul tuleks uute üleelamiste vältimiseks kohtus avaldada vaid varasem videoülekuulamine.


Ka justiitsministeerium on sama meelt, hädavajalik seadusemuudatus on aga esialgu veel mõtete tasandil, vahendasid

ERR Uudised

«Aktuaalset kaamerat».

Meie kohtusaalides võib juhtuda, et pisike tüdruk või poiss astub lastekaitse- või sotsiaaltöötaja saatel kohtusaali, selleks et korduvalt pedofiilia, piinamise või lasteahistamise eest süüdimõistetud ja jälle uute tegude eest kohtupingis olev pervert saaks esitada talle täiendavaid küsimusi.

Riigikohus pole teinud midagi valesti, nemad ajasid lihtsalt seaduses näpuga järge, öeldes, et laste vägistamises süüdi mõistetud Meelis Hansari ja Jüri Rosina õigust esitada kannatanule ja tunnistajale küsimusi on rikutud ning maakohtu süüdimõistvad otsused tuleb tühistada.

Prokuröril tuleb nüüd kas asjast loobuda, needsamad arusaamisvõimetud lapsed kohtusse tuua või taotleda uusi ekspertiise, mis keelaksid laste ülekuulamise.

Justiitsministeeriumist öeldi, et nad on probleemile mõelnud ja neil on seadusemuudatuseks mitmeid versioone. «Üks nendest ja ma arvan, et suhteliselt paikajääv versioon on see, et alaealine tuleks üle kuulata eeluurimisel videosalvestisega ja tagada mingil viisil eeluurimisel kaitsele küsitlusvõimalus,» ütles justiitsministeeriumi karistusõiguse ja menetluse talituse juhataja Heili Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles