Rekordarv eestlastest amatööre Tour de France’il

Tiina Rekand
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaga 9:25 7505. kohale tulnud Tanel Padar läbis L’Etape du Tour esimest korda.
Ajaga 9:25 7505. kohale tulnud Tanel Padar läbis L’Etape du Tour esimest korda. Foto: A.S.O.

Selle aasta Tour de France’i 18. etapi finišit 20. juulil said mitmed eestlased heldinult vaadata ja meenutada, kuidas nad ise napilt neli päeva tagasi üle sama joone pedaalisid – 2360 meetri kõrgusel merepinnast.

Juba 27. korda on Tour de France’i korraldav organisatsioon A.S.O. valinud ühe etapi proffide võidusõidust, pannud sellele nimeks L’Etape du Tour ja teinud sellest harrastajate jaoks ühe ihaldusväärseima rattasõidu maailmas. Seekordne etapp kulgeb 181 kilomeetrit Briançonist Izoardi, mis tähendab rahvasõidu ajaloo kõige kõrgema finišiga etappi. Lisaks lõpupingutusele, kus viimased kümme kilomeetrit tuleb end koos rattaga üles vedada keskmiselt 9-protsendilisest ehk kõrgeima kategooria tõusust («üles suremine, mitte üles minemine», kommenteeris üks osaleja), on teel kolmanda kategooria tõus («ei olnud üldse nii hull») ja esimese kategooria tõus («lapikust riigist tulles on ikka õhk hõre»). Kokku tuleb tõusumeetreid 3529.

Üllatavalt palju kuuleb rattakülas aga eesti keelt. Kui möödunud aastal oli L’Etape du Touril osalemas 55 eestlast, siis tänavu on stardiprotokollis kirjas suisa 127 mägede vallutamise huvilist – 123 meest ja neli vaprat naist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles