Kujurid armastavad kõige enam kaslasi

Kaire Nurk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kujurite Ühenduse aastanäitus Tartu Kunstimaja Suures saalis.
Eesti Kujurite Ühenduse aastanäitus Tartu Kunstimaja Suures saalis. Foto: Ingrek Grigor

Loomaaia külastust on võrreldud kunstinäitusega: publik liigub samuti ühe puuri juurest teise juurde, justkui maalinäitusel ühe maali ees seisatades ja siis edasi liikudes.

Muidugi, maali raam ja näituseruum ongi maalikunsti puurid ja loomad loomaaias ongi näitamiseks. Loomad viibivad loomaaias n-ö püsiekspositsioonis. Aga kui kunstinäitusel näidatakse loomi, täpsemalt loomakujusid, siis tekib väike segadus. Kus on kunst? Milles seisneb erinevus loomaaiast?

Sissejuhatuseks on kuraatorid küll rõhunud lemmikloomadele, kuid kujundamaks laiemat ülevaadet kujurite viljeldavast loomatemaatikast (ekspositsiooni on valitud ka varasemate aastakäikude töid, alates 1980ndast), viidatakse ka loomadega seotud süngematele aspektidele. Pressitekstis seisab: «Raevukas ja stressiküllane, aga ka nõutust ja jõuetust tekitav kaasaeg hiilib ka sedavõrd turvalisse ekspositsiooni kui loomaskulptuuride näitus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles