Neeme Kuningas tunneb Siberi suurlinnas ennast õiges kohas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti tuntuim ooperilavastaja Neeme Kuningas Krasnojarskis. Muide, Krasnojarski krai on Venemaa suuruselt teine regioon, rohkem kui nelja Prantsusmaa suurune.
Eesti tuntuim ooperilavastaja Neeme Kuningas Krasnojarskis. Muide, Krasnojarski krai on Venemaa suuruselt teine regioon, rohkem kui nelja Prantsusmaa suurune. Foto: Jaanus Piirsalu / Postimees

Eesti tuntuim ooperilavastaja Neeme Kuningas on Venemaal oodanud pool aastat tööluba ja õiget viisat, et ametlik leping sõlmida. Selle poole aastaga on talle Krasnojarskis meeldima hakanud kõik, mis on seotud teatritööga, ja toit – kohalik köök on suurepärane. Harjumatu on kliima: talvel –30, suvel +30. Poliitika ja ideoloogiaga pole ta tegelema pidanud.

Olen aastate jooksul kirjutanud paljudest Venemaal töötavatest Eesti elanikest, kuid ooperilavastaja Neeme Kuningas oli intervjuu tegemise ajaks minu rekordimees. Mitte keegi minu kangelastest polnud töötanud Venemaal kodumaast nii kaugel. Venemaa alumiiniumipealinn Krasnojarsk asub Eestist peaaegu sama kaugel kui Ameerika idarannik. Suurte heliloojate riigis Venemaal on üle paarikümne ooperi- ja balletiteatri, kuid Neeme Kuningas on ainult üks kahest välismaalasest, kes on neis pealavastajad.

- Enamiku Venemaale tööle tulnud tuttavatest eestlastest võib pärast mõne kuu möödumist jagada kahte leeri: ühed juba kahetsevad, aga teised on rahul, sest mastaabid on hoopis teised ning tööd vihutakse nii, nagu Eestis pole ammu harjutud. Kumba seltskonda teie kuulute pärast pooleaastast töötamist Siberi suuruselt kolmanda linna Krasnojarski ooperi- ja balletiteatri pealavastajana?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles