Hiina-Vene poliitmäng Läänemerel (13)

Martin Kutti
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt õppuselt Joint Sea 2014, mis toimus Shanghai lähedal.
Pilt õppuselt Joint Sea 2014, mis toimus Shanghai lähedal. Foto: AP/Scanpix

Eile jõudsid Kaliningradi Baltiiski sadamasse Hiina sõjalaevad, mis osalevad järgmise nädala esmaspäevast neljapäevani Joint Sea 2017 nime kandval ühisõppusel. Õppus toimub Läänemerel ja arusaadavalt on see lääneriikide terava tähelepanu all. 

Postimehel õnnestus saada kommentaar Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadurilt Kalev Stoicescult, kes kinnitas, et suurt põhjust muretsemiseks pole.

Stoicescu sõnul on esmakordne juhus, et Hiina sõjalaevad viibivad Läänemerel. «Arvata võib, et Venemaa pingutas tõsiselt selle nimel, et neid siia tuua ja näidata, justkui Venemaa ja Hiina vahel oleks ka sõjalises ja poliitilises mõttes tugev liitlassuhe. Minu arvates ei ole see võrreldav näiteks NATO liitlassuhetega,» ütles Stoicescu Postimehele. Tema sõnul on ammu teada, et n-ö Venemaa ja Hiina teises otsas ehk Ohhoota merel, Jaapani merel ja Lõuna-Hiina merel on Venemaa ja Hiina koos õppusi korraldanud küll, kuid «geograafiline rõhuasetus Läänemerele on puhtalt poliitiline ning sõjaliste õppuste või sõjamängudega sellel suurt pistmist ei ole».

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles