Ehitajad annavad Pirogovi platsi noortele tagasi sügisel

Liisa-Lotta Veiken
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirogovi platsil käib töö täie hooga.
Pirogovi platsil käib töö täie hooga. Foto: Sille Annuk

Pirogovi platsil tehti kolm päeva arheoloogilisi kaevamisi, mille käigus tuli välja huvitavaid leide. Raekoja taga teevad praegu tööd AS Eviko ja OÜ Greeny. Eviko projektijuht Peeter Treier rääkis, et tehtud on mõned projektimuudatused, kuid üldiselt on ehitajad töödega graafikus.

Praegu käivad seal treppide betoonitööd, sademeveekanalisatsiooni rajamine ja tänavavalgustuskaabli paigaldus. 

Huvitavad leiud

«Kuigi töö kulgeb sujuvalt, on tekkinud ka projektimuudatusi, sest keskkonnaamet arvas, et rekonstrueerimistöödega ei või puudele nii lähedale minna,» ütles Peeter Treier. «Liigutasime treppe vaid 60 sentimeetrit eemale, aga ametkondade kooskõlastused tuli ikkagi saada. Ehituse puhul on tüüpiline, et protsessi käigus tuleb midagi muuta.»

Samuti oli projektis ette nähtud vaid kahe puu langetamine, aga hiljem selgus, et kaevetööde tõttu on vaja veel kaks puud maha võtta, sest nii hakkab platsil uute ja vanade puude kontseptsioon paremini klappima. 

«See on linna arboristide ja keskkonnaameti teema, mida maha võtta ja mida mitte, ehitaja ei sekku nendesse otsustesse,» märkis Peeter Treier.

Kuigi auk oli väike, sai sealt teaduslikku informatsiooni küllaga, ütles arheoloog Rivo Bernotas.

Enne sajuveetorustiku rajamist tegi platsi ülemises osas kolm päeva väikesi kaevamistöid arheoloog Rivo Bernotas. Väikselt maa-alalt leiti keskaegse piiskopilinnuse hoovisillutis ja võimalik, et 11. sajandi keskpaigast pärineva kerisahju varemed. «Ma pole sada protsenti kindel, et see ahi on täpselt see, kuna ala oli väga väikene,» ütles Rivo Bernotas. 

Samuti tuli alalt välja potikilde ja ehteketi katke. Arheoloogi sõnul on leiud väga huvitavad. «Kuigi auk oli väike, sai sealt teadusliku informatsiooni küllaga,» nentis Rivo Bernotas. «Pärast taasiseseisvumist pole seal ju korralikke väljakaevamisi tehtud.» 

Inimesed platsile ei kipu

Kuigi Pirogovi plats on paljude noorte lemmikpaik Tartus, pole Peeter Treieri sõnul inimesed platsile öösiti kippunud. Ilmselt on abi sellest, et ala on piiratud ja värav öösel lukus. «Inimesi siia pole tulnud, aga pudeleid on küll kauge kaarega siia loobitud. Õnneks pole see suur probleem,» nentis ta. 

Pirogovi platsi remont kestab oktoobrini. Tööde käigus rekonstrueeritakse kõnniteed, platsid, trepid ja tugimüürid ning ehitatakse välja sajuveetorustik. 

Rajatakse uus valgustus ning vahetatakse välja pingid, prügikastid, käsipuud ja muu inventar. Rajatakse ka uued istutusalad ja uuendatakse haljastust.

Pirogovi platsi remondiks kulub 651 960 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles