Pagulasabi juht: pagulased lahkuvad isoleerituse ja tööpuuduse pärast (5)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainukesed maakonnas: rändekava alusel Lääne-Virumaale paigutatud pagulastest on siia jäänud vaid Kundas elav perekond. Ka nemad peavad plaani lahkuda.
Ainukesed maakonnas: rändekava alusel Lääne-Virumaale paigutatud pagulastest on siia jäänud vaid Kundas elav perekond. Ka nemad peavad plaani lahkuda. Foto: Meelis Meilbaum

Ära on mindud põhiliselt Lõuna-Eestist ja põhjustena toovad pagulastega tegelevad inimesed välja isoleerituse tunde ning vähesed võimalused tööd leida, vahendas ERRi uudisteportaal.

MTÜ Pagulasabi juhi Eero Jansoni sõnul on lahkumiste põhjuseks isoleerituse tunne ning sobiva töö otsingud - paratamatult tahetakse liikuda suurematesse kohtadesse, ütles ta.

Eestis elav Alaa ei ole seni mõelnud Eestist lahkumisele ja ta loodab siin tööd leida, kuid ka tema tunnistab, et peamisteks lahkumise põhjusteks on väike palk, töökohad ning keel.

«Kui aus olla, siis peamiseks põhjuseks on väikesed palgad - pakutav palk ei ole piisav, et siin toime tulla; teiseks põhjuseks on töökohad - nad räägivad, et kui Eesti inimestelgi ei ole tööd, kuidas siis nemad töö leiavad; samuti räägitakse, et eesti keel on väga raske ja seda on väga raske õppida,» selgitas Alaa.

Sotsiaalministeeriumi rahvusvahelise kaitse poliitika juht Triin Raag ütles, et pagulaste vastuvõtu protsessis muudatusi ei plaanita, küll aga tuleb ilmselt veelgi rohkem panustada teavitustöösse.

Eestisse saabunud nn kvoodipagulastest pooled ei viibi praegu Eestis ning neist omakorda pooled on ületanud lubatud välismaal viibimise aja ja võib öelda, et nad on Eestist lahkunud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles