Kehv vene keel saab päästekorraldajaks pürgijatele komistuskiviks (2)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häirekeskuse Põhja keskuse töösaal.
Häirekeskuse Põhja keskuse töösaal. Foto: Mihkel Maripuu

Sisekaitseakadeemia juhtkond jääb tänaste sisseastumiskatsetega rahule, kuid muret valmistab päästekorraldaja eriala, mille puhul on kandideerijatele komistuskiviks saanud kehv vene keele oskus.

Tänaseks on sisekaitseakadeemia kõikidel erialadel sisseastumiskatsed lõppenud. Vastuvõetuks on tunnistatud 197 sisseastujat. Sisekaitseakadeemia arendusprorektor Marek Link jääb tänavuste numbritega rahule. Lingi sõnul täheldati tänavu noorte huvi suurenemist akadeemias õppimise vastu – 210-le õppekohale esitati ühtekokku 845 sooviavaldust ehk paarikümne võrra rohkem kui mullu, vahendasid ERRi raadiouudised.

 Populaarseimad erialad olid tolli- ja maksunduse ning politseiametniku eriala. Kõige vähem on praegu vastuvõetuid päästekorraldaja erialale, kuigi sinna laekus üks avaldus rohkem kui eelmisel aastal. Päästekorraldaja on häirekeskuse töötaja, kes võtab vastui ja töötleb numbrile 112 tulevaid hädaaabikõnesid ning saadab sündmuskohale kiirabi ja päästjad. Päästekorraldaja erialale on praegu veel ligi pooled ehk üheksa kohta vabad.

Marek Link märgib, et sõel, mille päästekorraldaja eriala huviline peab läbima, on tihe. «Sisekaitseakadeemia ei praegu ega ilmselt ka edaspidi ei langeta oma kriteeriumeid valikute osas. Pigem on tähtis see, et leida üles see õige inimene, kes soovib ja tahab seda tööd teha.»

Samuti võib kandidaatidele takistuseks saada vene keele oskus, mis Marek Lingi sõnul ei pruugi olla nii heal tasemel, nagu päästekorraldaja amet nõuab.

Häirekeskuse peadirektor Kätlin Alvela ei arva, et päästekorraldaja eriala oleks ebapopulaarne. «Me ootame inimesi, kellel on väga hea keeleoskus. Inimene peab valdama hästi nii eesti keelt kui ka vene keelt, sinna juurde inglise keelt. Aga keeleoskus on õpitav ja me pakume nii häirekeskuse poolt kui sisekaitseakadeemia poolt täiendavat võimalust oma keeleoskust parandada.»

Erinevalt teistest erialadest ei pea päästekorraldajad läbima füüsilisi katseid ning seda ametit on võimalik pidada ka füüsilise erivajadusega inimesel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles