Kasekamp: Pence'i visiit väljendab USA toetust poliitiliselt (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresidendi saabumine Tallinna lennuväljale.
USA asepresidendi saabumine Tallinna lennuväljale. Foto: Georg Kõrre

Ameerika Ühendriikide üksuste paiknemine Balti riikides on USA toetuse sõjaline pool, kõrgete riigitegelaste, nagu näiteks ka asepresident Mike Pence'i visiidid on toetuse poliitiline pool, kommenteeris politoloog Andres Kasekamp.

«USA asepresidendi visiidi sõnum on selge: «Ärge muretsege, USA hoiab olukorral silma peal. USA on teie kindel liitlane ja peab oma lubadustest kinni»,» ütles BNS-ile Tartu Ülikooli Balti poliitika professor, politoloog Andres Kasekamp.

Kasekamp sõnas, et sarnast rahustavat sõnumit edastavaid visiite ei tee USA administratsiooni kõrged esindajad mitte ainult NATO idatiiva riikidesse ja Euroopa Liidu suunas, vaid ka näiteks Aasiasse ja teistesse piirkondadesse.

«Kuna uue presidendi väljaütlemised, tema semutsemine Venemaa presidendiga, halb läbisaamine Euroopa Liiduga ning ka ebaõnnestunud esinemised NATO-s on tekitanud palju segadust, peavad Donald Trumpi alluvad liitlasi rahustama ning liitlassuhteid kindlustama,» selgitas Kasekamp.

«Balti kontekstis demonstreerib käesoleva aasta suvel toimuv USA sedavõrd kõrge riigitegelase visiit kindlasti ka seda, et ameeriklased hoiavad silma peal Venemaa suurõppusel Zapad 2017,» sõnas Kasekamp. «Asepresident Pence'i visiit kinnitab USA toetust Balti riikidele ja näitab kogu maailmale, et USA pole ükskõikne siinses regioonis toimuva suhtes.»

«USA toob õppuse Zapad ajaks Balti riikidesse täiendavaid üksusi ning paigutab siia ka õhutõrjekompleksi Patriot. Need sammud näitavad USA toetuse sõjalist poolt. Pence visiit on toetuse poliitiline pool,» märkis Kasekamp.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles