Pence edastas Trumpi sõnumi Balti riikidele: me oleme koos teiega (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide asepresident Mike Pence ütles täna Tallinas pärast kohtumist Balti riikide riigipeadega, et praeguse administratsiooni ajal jääb USA kindlasti Balti riikide tugevaks liitlaseks.

«Mul on au anda teile edasi president Donald Trumpi sõnum – me oleme koos teiega,» ütles Pence Kadriorus pärast kohtumist Balti riigipeadega.

Pence kinnitusel toetavad Ameerika Ühendriigid alati Balti riikide sõltumatust ja ei kavatse lihtsalt niisama pealt vaadata mistahes agressiooni või agressiivset mõjutustegevust Balti riikide vastu. «Me seisame alati koos teiega. Me peame ühtset ja tugevat NATOt väga oluliseks. Ameerika Ühendriikide president Donald Trumpi presidendiks oleku ajal seisab USA kindlalt NATO lepingu artikkel 5 eest,» rõhutas USA asepresident.

Pence ütles, et järgmisel aastal tähistavad Balti riigid oma iseseisvuse 100. aastapäeva ning kogu selle aja on Ameerika Ühendriigid olnud Eesti, Läti ja Leedu sõber.

«USA seisab uhkusega teie kõrval. Ameerika Ühendriigid ei ole kunagi tunnustanud Balti riike osana Nõukogude Liidust. Me jälgisime austusega, kuidas te näitasite laulva revolutsiooni ajal oma tahet olla vabad ning kuidas te kinnitasite oma vabadusepüüet Balti ketis. Ameeriklased uskusid, et te saate vabaks ning nüüd olete te oma eesmärgi saavutanud, olles Euroopa Liidu ja NATO täieõiguslikud liikmed,» rääkis Pence.

Pence toonitas, et Eesti, Läti ja Leedu on NATO pühendunud liitlased. Ta tõstis esile Eestit, kes on üks viiest NATO liitlasest, kes täidab kohustust suunata riigikaitsesse vähemalt 2 protsenti SKTst. «Läti ja Leedu on lubanud saavutada selle taseme lähiajal,» lisas ta.

Pence tänas Balti riike selle eest, et nad on olnud Ameerika Ühendriikidele tugevad liitlased Afganistanis. Ühtlasi avaldas ta au kõigile Eesti, Läti ja Leedu kaitseväelastele, kes on kaotanud rahvusvahelistel missioonidel oma elu.

Pence lisas, et USA ja Balti riikide vahel on ka head majandussidemed, mille arendamist praegune administratsioon igati toetab.

Kaljulaid: USA asepresidendi visiit näitab pühendumist liitlassuhetele

President Kersti Kaljulaid ütles kohtumise järel ajakirjanikele, et USA asepresident Mike Pence’i visiit on suurepärane näide Ameerika Ühendriikide ja Balti riikide suurepärastest liitlassuhetest ning sellest, et USA peab NATO lepingu artikkel 5 toimimist oluliseks.

«Ameerika Ühendriigid on alati seisnud demokraatlike väärtuste eest ja just see on põhjus, miks me täna Tallinnas kohtusime,» ütles Kaljulaid.

President rõhutas, et Eesti ei ole mitte ainult julgeoleku tarbija vaid ka pakkuja. Ta märkis, et Eesti on oma iseseisvuse taastamise järgse 25 aastast 22-l osalenud maailma eri paigus rahvusvaheliste rahutagamismissioonidel. Samuti on Eesti andnud olulise panuse NATO küberjulgeoleku valdkonna arendamisel.

Vējonis: Läti tahab saavutada kaitsekulude taseme 2 protsenti SKTst järgmisel aastal

Läti president Raimonds Vējonis ütles, et Ameerika Ühendriigid on Balti riikide strateegiline partner ning USA on Eesti, Läti ja Leedu julgeoleku üks nurgakivi. Ta lausus, et Ameerika Ühendriikide sõdurite kohalolek Balti riikides on selge märk Balti riikide ja USA headest liitlassuhetest.

Vējonis märkis, et Läti on võtnud endale eesmärgiks saavutada kaitsekulutuste tase 2 protsenti SKTst järgmisel aastal. Tema sõnul on oluline, et balti riigid saavutaksid sõjalise võimekuse võimalikult laias valdkonnas.

Läti riigipea rõhutas ka energiajulgeoleku tähtsust ning ta märkis, et LNG terminali rajamine on oluline samm Eesti, Läti ja Leedu energiasõltumatuse tagamisel.

Grybauskaite: USA on tõestanud oma pühendumust NATOle

Leedu president Dalia Grybauskaite ütles pressikonverentsil, et Ameerika Ühendriigid on pärast Donald Trumpi presidendiks valimist tõestanud, et USA jaoks on jätkuvalt oluline NATO idapiiril asuvate liitlaste julgeoleku tagamine.

«NATO kaitseb jätkuvalt oma kõiki liitlasi igasuguste ebasõbralike sammude eest. Seda on USA tõestanud ja just seda me olemegi oodanud USA uuelt administratsioonilt,» ütles Grybauskaite.

Ta tõdes, et Balti riike varitsevad ebakonventsionaalne surve, nagu küberrünnakud ja energiarelv. Leedu president märkis, et Venemaa on kasutanud alati energiat manipuleerimiseks ja oma poliitiliste eesmärkide saavutamiseks. Ta tõi näiteks, et enne LNG gaasi kasutuselevõtmist maksid Balti riigid Venemaale gaasi eest 40 protsenti kõrgemat hinda, kui Lääne-Euroopa riigid.

Eestisse kahepäevasele visiidile tulnud Ameerika Ühendriikide asepresident Mike Pence kohtus täna hommikul Kadrioru lossis president Kersti Kaljulaidiga.

President Kaljulaid ja Ameerika Ühendriikide asepresident Mike Pence osalesid täna küber- ja innovatsiooniteemalisel ümarlaual, kus Pence kohtub ka Läti presidendi Raimonds Vējonise ja Leedu presidendi Dalia Grybauskaitėga. Kell 11 andsid Balti presidendid ja Pence ühise pressikonverentsi.

Hiljem teevad kaitseväe juhataja kindral Riho Terras ning NATO lahingugrupi komandör kolonelleitnant Andrew Ridland Ameerika Ühendriikide asepresidendile ettekande Eestisse saadetud NATO lahingugrupist. Pärast seda on Pence'i enda sõnavõtt Eestisse saadetud NATO lahingugrupi ja Eesti sõduritele.

Kaljulaid teavitas sotsiaalmeedias USAga koostöös tehtavast küberõppusest.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles