Fotod: USA teine leedi rääkis Tallinna psühhiaatriakliinikus kunstiteraapiast

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel ajal kui Ameerika Ühendriikide asepresident Mike Pence kohtus Kadriorus Eesti riigipea Kersti Kaljulaidiga, külastas USA teine leedi Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinikut, et arutada kunstiteraapia kasutusvõimalusi patsientide ravis.

Karen Pence võtab kunstiteraapiat täie tõsidusega, mitte teise leedi rahvavalgustusliku hobina. Seda on näha viisist kuidas ta kõneleb: autoriteetselt, mõõdukalt ja teadlikult.

Tundub, et Pence on oma kirest sama lummatud kui ilmselt need kümmekond raviarsti ja kunstiterapeuti, kes olid temaga Merimetsa rohelusse kohtuma tulnud.

Kohe kohtumise alguses vastas kõrge külaline küsimusele, mis oli ilmselt nii mõnegi huulil - kuidas juhtus nii, et USA teine leedi kunstiteraapiaga tegeleb.

Vastus on tegelikult väga lihtne: Karen Pence`il on ette näidata diplom nii kunsti- kui haridusvallas, ning aastakümneid on ta mõlemaga ka aktiivselt tegelenud, töötades nii õpetaja kui kunstnikuna.

Kunstiteraapia on sealt edasi juba loogiline samm, mille võimalused ta avastas Indiana esileedina Washingtoni külastades.

Karen Pence`i sõnul veendus ta kunstiteraapia võimalustes sõjaväelaste ja veteranidega töötades: «Nad ei läinud enam sinna musta auku, kuhu olid pidevalt kukkunud.»

Samuti on kunstiteraapia tulemusi näha selgelt laste peal: «Lapsed tahavad haiglasse tagasi. Nad küsivad vanematelt «Millal me jälle minna saame?»,» meenutab Pence.

Pence`i sõnul on loomulikult üks suurimaid probleeme haiglatele kunstiteraapia rahastuse leidmine, kuid tema sõnul tuleb siinkohal teise leedi positsioon ja sellega seonduv tähelepanu suuresti kasuks.

Samuti on Pence`il hea meel, et tal on võimalus külastada erinevaid riike ja nende kogemustest õppida.

Pence rõhutab, et ehkki tegu on toreda ja vabastava tegevusega, ei ole see siiski pelgalt meelelahutus vaid meditsiiniline protseduur ning lemmikmuusika saatel maalimine ei ole veel kunstiteraapia.

«Teraapia ei ole võimalik ilma terapeudita,» võtab teine leedi asja lühidalt kokku.

Lisaks raviarstidega kõnelemisele külastas teine leedi ka psühhiaatriakliiniku kunstiteraapia õpituba.

Eile Eestisse kahepäevasele visiidile saabunud Pence´ide visiit lõpeb täna. Täna õhtul suundub paar edasi Gruusiasse ja seejärel külastatakse Montenegrot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles