Võrus kadus karussellil elekter, kaks last lendasid vastu raudkonstruktsiooni (9)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karussell.
Karussell. Foto: Reuters / Scanpix

Võru lastefestivalil laupäeva õhtupoolikul karussellil sõitnud lapsed ja nende vanemad ehmatasid, kui atraktsioonil kadus ootamatult elekter ja kiiged põrkasid kokku, kaks last lendasid vastu raudkonstruktsiooni.

Postimehe toimetuse poole pöördunud emad rääkisid, et õnnetus juhtus enne kella 17 õhtul. Lapsi täis karussell oli just tuurid üles võtnud, kui korraga kadus vool ja kiiged lendasid risti-rästi täishooga laiali ning keskele kokku. Kaks kuueaastast last, poiss ja tüdruk, lendasid oma kiikedega vastu karusselli keskel olnud raudkonstruktsiooni.

«Paljud lapsed karjusid ja vanemad tormasid oma lapsi kiikedelt vabastama. Instruktorit polnud kuskil,» kirjutas lapsevanem Evelin Vals. Järgmisel hetkel olid kõik karusselli ümbert kadunud.

Üks viga saanutest, kuueaastane nuttev poiss viidi kiiresti ära koju. «Selleks hetkeks, kui instruktor kuskilt välja ilmus, polnud vist kedagi enam peale ühe karusellil kannatada saanud tüdruku perest atraktsiooni juures alles,» kirjeldas Vals ja lisas, et tüdruk pääses ehmatusega ja ilma suuremate vigastusteta, saades löögi vastu põlve. Kiirabi kutsumist ei peetud vajalikuks.

«Teine kannatanu, poiss, veetis ülejäänud õhtu kodus valutava jalaga voodis külmakompressi tehes. Järgmiseks päevaks oli säär täiesti paistes, aga sai liikuda,» nentis Vals.

Lapsevanemad Evelin ja Tuuli ehmatasid juhtunu pärast tõsiselt. «Oma laste eest saame vaid öelda, et lapsed said suure ehmatuse osaliseks ja ise lapsevanematena oleme šokeeritud, et selline asi üldse juhtuda sai lastele mõeldud festivalil, kus turvalisus- ja ohutusnõuded tuleks esmajärjekorras üle vaadata ja neid ka järgida. Tagajärjed oleks võinud olla traagilisemadki,» nentisid nad.

Naiste sõnul palus Võru lastefestivali peakorraldaja Kristi Vals neilt isiklikult vabandust ja pakkus lastele lohutuseks veel lõbustusi ja vabu pääsmeid. Samas pole keegi korraldajatest nende sõnul vastutust enda peale võtnud ega ametlikult selgitusi andnud ja avalikkuse ees vabandanud.

Samuti oli emade sõnul probleeme üritusel batuutidega, mis voolukatkestuse tõttu lössi vajusid ja vanematel tuli lapsi kokkuvajunud batuutide juurest päästa. Karussell pandi pärast laupäevast õnnetus kinni, batuutidel hüppamine jätkus plaanipäraselt kella 18ni.

Võru lastefestivali projektijuht Kristi Vals ütles, et see on kahetsusväärne, et seesugune asi juhtus. Järgmiseks korraks lubavad korraldajad teha juhtunust järeldused. «Kohe kui selgus, et atraktsioonide pargis on voolukatkestus, sekkusime kiirelt ning ettevõtja lubas probleemi ka koheselt likvideerida ja kinnitas, et suudab jätkata kvaliteetset teenuse pakkumist,» sõnas Vals ja märkis, et kvaliteetsed atraktsioonid, vooluga varustamine ja turvalisuse tagamine sellel alal oli Batuudijussi OÜ lepingujärgne kohustus.

Seisma jäänud karusselli eest vastutas OÜ Tervise Kodu. Riias viibiv ettevõtte juhatuse liige Kalev Kurrot ütles, et on viimastel päevadel kohapeal olnud instruktoritega suhelnud ja soovib ka ise juhtunu kohta rohkem selgitusi saada.

«Seal on olnud elektrikatkestusi. Kui palju seal nüüd keegi vigastada sai – ma mõtlesin minna lastevanematega rääkima ja uurima, mis tegelikult juhtus. Ühed väidavad, et tegelikult midagi hullu ei olnud ja see oli ehmatus ja see on vanemate paanika rohkem,» rääkis ta ja lisas, et samas on see igal juhul väga kahetsusväärne ja varem pole sellist õnnetust juhtunud. «See on mõistetamatu, kuidas selline asi sai üldse juhtuda,» lisas ta. Samas tõdes ta, et tegu võis olla ka inimliku eksimusega.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Virk ütles, et politseile ei ole seoses vahejuhtumiga väljakutset ega avaldust laekunud. «Võtsime täna ühendust õnnetuse tunnistajaks olnud ja sotsiaalmeediasse postituse teinud lapsevanemaga. Temalt esialgselt kogutud info edastame tehnilise järelevalve ametile, kes saab vajadusel kontrollida, kas atraktsioon oli tehniliselt korras ja selle kasutamine nõuetele vastav,» sõnas Virk.

OÜ Batuudijuss omanik Jaanus Laane ütles, et voolukatkestuste tõttu batuutidel keegi ohtu ei sattunud. Kuna batuutidel pole katust peal, siis Laane sõnul pole seal ka lämbumisohtu. Samas kinnitas ta, et voolukatkestuste tõttu esines batuutidega probleeme ja lapsed tuli sealt ära tuua. «Generaator lakkas mitmel korral töötamast. Need atraktsioonid, mis seal olid, on sellised, mis võivad lapse küll ära ehmatada, kui vool ära läheb, kuid see on ka kõik, kuid ei ole ühtegi sellist batuuti, millel oleks katus peal ja mis voolu ära minnes võiks lapsele peale vajuda,» lausus ta. Tema teada on karussellil juhtunu taga aga konkreetse instruktori viga.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles