Riigimetsa istutatakse tänavu rekordiliselt 13 miljonit puud

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK hoiab igal aastal stabiilset raiemahtu, varustades nii metsatööstusi ja nüüd ka elektrijaama katlaid. Pildil metsamees Tarmo Tõkke.
RMK hoiab igal aastal stabiilset raiemahtu, varustades nii metsatööstusi ja nüüd ka elektrijaama katlaid. Pildil metsamees Tarmo Tõkke. Foto: Toomas Huik

Alates tänasest vaikivad Eesti riigimetsades raiemasinad ning alguse saab kaks kuud kestev kevadsuvine raierahu, mis ühtlasi tähistab ka metsauuendamise algust – tänavu istutatakse riigimetsa 13 miljonit puud.

See on läbi aegade suurim kogus ning võrreldes mullusega kolm miljonit taime rohkem. Pea poole tänavu istutatavatest puudest moodustavad kuused - neid on 6,1 miljonit taime, vahendas Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK).

Männitaimede hulk suureneb mulluselt 3,6 miljonilt 5,7-le, kaskede arv aga jääb samale tasemele ehk 600 000 taime. Lisaks pannakse riigimetsa kasvama ka 10 000 tamme ja veidike sangleppasid.

Metsauuendamise hooajal hooldatakse noorendikke, istutatakse puid ja külvatakse metsa, puhastatakse teeservasid ja tehakse hooldustöid elektriliinide kaitsetsoonides.

RMK looduskaitse peaspetsialisti Kristjan Tõnissoni sõnul seekordne pikaleveninud talv loomade-lindude pesapunumise ja järelkasvu ilmale toomise aega ei muuda, ka varasematel aastatel on raierahu algus jäänud aprilli keskpaika.

Tõnissoni sõnul aitab raietegevuse paarikuine peatamine kaitsta ka metsamuldasid ja vähendada seenhaiguste levikut. Seega kutsub RMK kõiki erametsaomanikke samuti looduse eluringi austama ning raietööde pausiga liituma.

Kevadtööde aegu suureneb ka riigimetsa tööjõu vajadus ning sarnaselt eelmistele aastatele palkab RMK taimlatesse juurde umbes 200 hooajatöölist, kelle ülesandeks saab taimede pakkimine, koolitamine ja rohimine. Metsauuendustöödele palgatakse tänavu ajutiselt juurde 1100 inimest.

«Riigimetsa säästlik ja kestlik uuendusraiete maht järgneval kümnendil on 8400-8600 hektarit aastas,» ütles RMK juhatuse liige Tiit Timberg.

Raielankide taasmetsastamiseks on metsauuendustööde proportsioonid tema sõnul järgmised: 70 protsenti raielankidest uuendatakse männi külvi ja istutusega ning kuuse- ja kasetaimede istutusega; 20 protsendil lankidest tehakse maapinna ettevalmistamist loodusliku kase ja haava kasvamise soodustamiseks ja 10 protsenti lankidest jäetakse väga märgades kasvukohtades looduslikule uuenemisele.

RMK hoole all on 38 protsenti Eesti metsadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles