Kooskõla kõiges ehk soomlaste sisekujunduse kavalad kiiksud

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järveäärses villas peetakse lugu ausatest materjalidest – klaasist, terasest, puidust ja betoonist – ning lugudega asjadest.
Järveäärses villas peetakse lugu ausatest materjalidest – klaasist, terasest, puidust ja betoonist – ning lugudega asjadest. Foto: Liis Treimann

48. Soome elamumessi kodudele Mikkelis annavad näo looduslikud materjalid – eelkõige puit – ning mustad, valged ja hallid toonid.

Kaunis loodus mängib oma osa messikodude interjöörides, sest suurte akende kaudu jõuavad Saimaa kallaste võrratud vaated paljudesse (elu)tubadesse. Igal sammul hakkab silma meie põhjanaabrite püüdlus luua ühtaegu nii kargeid kui ka täiuslikke (energiasäästlikke) kodusid. Imetlust ja ka järgimist väärib soomlaste puidukasutamisoskus ehitus- ja viimistlusmaterjalina, mööbli ja iluasjade valmistamisel. Virgutavaid võtteid ja nutikaid lahendusi leiab messimajades nii ehitaja kui ka (kodu)kujundaja. Seal tuleb ilmekalt esile, et musta, valge ja halli varjundeist kooslused, kui neid täiendavad puidutoonid ja toataimed, võivad olla väga meeleolukad.

Häid ideid saab noppimas käia veel nädal aega, sest mess kestab 13. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles